Започна историческият втори импийчмънт на Доналд Тръмп

Процесът ще приключи в началото на следващата седмица

21:08 | 9 февруари 2021
Обновен: 21:16 | 9 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Доналд Тръмп, снимка: Bloomberg
Доналд Тръмп, снимка: Bloomberg

Започна историческият втори импийчмънт срещу вече бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg. Обвинението е подстрекателство към метеж, заради ролята му в събитията на 6 януари, когато гневна тълпа щурмува Капитолия, а пет души загинаха. 

За пръв път американски президент е подложен два пъти на процедура за отстраняване от власт, като се очаква този път процесът в Сената да е по-бърз, а залогът е политическото бъдеще на вече бившия президент.

Процесът започна много по-различно от първия импийчмънт на Тръмп.

На депутатите беше показана компилация от видеоклипове, събрани от демократите от събитията от 6 януари. Тя започна с речта на Тръмп от същия ден и включваше изображения на протестиращите, които нахлуват в сградата и се бият с полицията на Капитолия.

Адвокатите на Тръмп Дейвид Шон и Брус Л. Кастър-младши заявиха в правния си доклад, подаден в понеделник, че думите му  са защитени от Конституцията и не подтикват привържениците му към насилие.

Адвокатите на бившия президент категоризираха процеса като неконституционен и определиха като „абсурд“ опитите той да бъде обвиняван за насилието.

„Сенатът няма конституционни правомощия да провежда процес за импийчмънт сега, когато той е вече не заема длъжността“, категорични са адвокатите.

„Отрича се президентът Тръмп да е подбуждал тълпата към деструктивно поведение“, казват още те. „Отрича се, че фразата „ако не се бориш, няма да имаш вече държава“ е имала нещо общо със ситуацията в Капитолия, тъй като очевидно става дума за необходимостта да се бориш за сигурността на изборния процес по принцип, както се вижда от записа на речта“, се посочва още от адвокатите на бившия президент.

Импийчмънт мениджърите от своя страна заявиха, че Тръмп „няма добра защита за подбудителството си към въстание срещу нацията, която се закле да защити“. Вместо това според тях той се опитва да прехвърли вината върху своите поддръжници.

В отговор на аргументи, подадени от адвокатите на Тръмп, демократите от Камарата на парламента заявиха, че „те се позовават на набор от неверни правни теории, които биха позволили на президентите да подбуждат към насилие и да отменят демократичния процес, без да се страхуват от последствия“.

Импийчмънт мениджърът Джо Негусе отбеляза, че според редица адвокати импийчмънт може да се прилага по отношение на бившите длъжностни лица и наистина в миналото е имало случаи на импийчмънт на бивши длъжностни лица, въпреки че това е първият импийчмънт на бивш президент.

„Няма изключение за импийчмънта през януари. Това би значело, че настоящите президенти могат да извършат тежки престъпления в последните си дни и да избегнат всяка реакция на Конгреса“, каза Негусе пред сенаторите.

Доналд Тръмп няма да свидетелства, а очакванията са процесът да приключи в началото на следващата седмица, за разлика от първия импийчмънт, който продължи три седмици.