Откриха тялото на Атанас Скатов в подножието на К2

Българинът се е връщал към Базовия лагер след неуспешен щурм на върха

13:35 | 5 февруари 2021
Обновен: 13:47 | 5 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Българският алпинист Атанас Скатов. Снимка: БГНЕС
Българският алпинист Атанас Скатов. Снимка: БГНЕС

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Пакистан, съобщава БНР, като се позовава на пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. 

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът на връх К2. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията - съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 

Тази сутрин българинът Атанас Скатов обаче изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. 

Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал. 

От по-ранната информация стана ясно, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района, съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. 

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже.