Британската модна индустрия е пред колапс заради Brexit

Индустрията допринася повече за БВП на Обединеното кралство, отколкото риболовната, музикалната, филмовата и автомобилната, взети заедно

14:47 | 2 февруари 2021
Обновен: 14:50 | 2 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от 400 фигури от модната индустрия в Обединеното кралство са подписали отворено писмо до министър-председателя Борис Джонсън, в което предупреждават, че бюрокрацията и ограниченията за пътуване след Brexit заплашват оцеляването им, съобщава BBC.

Част от фирмите, които са се включили в петицията, вече са започнали работа по преместването си в Европейския съюз. Те посочват, че секторът струва на Великобритания 35 млрд. паунда и в него работят един милион души.

„И все пак ние не бяхме взети под внимание в тази сделка и нашите опасения бяха пренебрегнати“, се казва в писмото до Борис Джонсън.

Браншът призовава за среща с министри, защото „ако не се обърне внимание на тези въпроси, това ще застраши дългосрочното бъдеще на сектора“.

Подписалите заявяват, че търговското споразумение, финализирано на Бъдни вечер, само седмица преди Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия съюз на блока, не е изпълнило обещанията за бъдеща търговия без допълнителни такси.

Притесненията отразяват и тези на други сектори –  от музикалния до рибарския, които твърдят, че новият бюрократичен режим застрашава бъдещето на техните индустрии.

Но в писмото се казва, че модната индустрия допринася „повече за БВП на Обединеното кралство, отколкото риболовната, музикалната, филмовата и автомобилната индустрия, взети заедно“.

В него се подчертава и пакетът от помощи, предлаган на риболовната индустрия, като се казва: „Риболовът допринася толкова много за икономиката на Обединеното кралство, колкото и модната и текстилната индустрия на Източен Лондон, като наема същата работна сила като един от многото търговци на дребно, които в момента са изправени пред ликвидация“ .

Моделът Ясмин Льо Бон заяви, че естеството на индустрията означава, че хората трябва да могат да пътуват свободно в рамките на ЕС.

„Работя непрекъснато в тази индустрия през последните 37 години. Тя има специфичен начин на работа. Понякога всичко се случва бързо и буквално в последния момент. Може да получа обаждане, да взема веднага решение и да бъда на летището в рамките на два часа“, коментира тя.

„Трябва да бъдем изслушани и правителството да работи с нас, преди да е станало твърде късно“, допълва моделът.

Дизайнерът Катрин Хамет също коментира темата.

„Нуждаем се от радикална промяна на митническите договорености, включително ДДС за всички стоки, изпратени към ЕС до края на февруари, или британските брандове ще загинат“, каза тя.

Миналата седмица Саманта Камерън, съпруга на бившия премиер Дейвид Камерън, която обяви референдума за Brexit през 2016 г., заяви, че нейният моден бизнес намира търговията с ЕС за „предизвикателна и трудна“.

Говорител на правителството каза: „Ние работим в тясно сътрудничество с бизнеса в модната индустрия, за да гарантираме, че те получават подкрепата, необходима им за ефективна търговия с Европа. Използваме нови възможности, докато сключваме търговски сделки с най-бързо развиващите се пазари в света.“

„Наясно сме, че някои предприятия са изправени пред предизвикателства с конкретни аспекти на новите ни търговски отношения с ЕС. За тази цел ние работим по линии за износ, провеждаме уебинари и предлагаме подкрепа на бизнеса чрез нашата мрежа от 300 международни търговски съветници“, допълва той.