ОАЕ дават гражданство за избрани на чужденци за подпомагане на икономиката

Чуждестранните жители съставляват повече от 80% от населението на седемте емирства

09:20 | 31 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединените арабски емирства планират да предложат гражданство на избрана група чужденци, превръщайки се в първата арабска нация в Персийския залив, която официализира процес, целящ да осигури на емигрантите по-голямо участие в икономиката.

Голямата промяна в политиката, разкрита в събота, има за цел да привлече таланти по начин, който ще стимулира растежа в ОАЕ, дом на финансите и туризма в Близкия изток и милиони чуждестранни резиденти, предава Blooberg.

Чуждестранните жители съставляват повече от 80% от населението на седемте емирства в ОАЕ и от десетилетия са опора на икономиката. Но гражданството бе трудно за придобиване, включително ако са родени и израснали в страната.

Богатите на петрол държави от Персийския залив са принудени да обмислят по-продължително пребиваване и ограничено гражданство за чужденци, тъй като се стремят да привлекат инвестиции.

„Новите директиви имат за цел да привлекат таланти, които допринасят за нашия път за развитие“, каза премиерът на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Промените ще позволят на страната да предоставят гражданство на избрани инвеститори и професионалисти, включително учени, лекари, инженери, художници, автори и техните семейства.

Кабинетът на ОАЕ, местните съдилища и изпълнителните съвети ще номинират тези, които отговарят на условията за гражданство, съгласно критерии, определени за всяка категория, каза шейхът. Законът също така ще позволи на получателите на паспорта на ОАЕ да запазят съществуващото си гражданство.

„Това е още един важен етап в трансформацията на ОАЕ като финансов, търговски и културен център, позволяващ по-нататъшен икономически растеж“, каза Мохамед Абу Баша, ръководител на макроикономическите изследвания в базираната в Кайро EFG-Hermes Holding.

Обхватът на прилагането - включително правата, предоставени на новите притежатели на паспорти - ще бъде ключов, каза Баша.

„Колкото по-широк е обхватът, толкова по-широки са положителните икономически последици от качествения прираст на населението и икономическата добавена стойност“, заяви той.

Правителствата от страните от Персийския залив отдавна се съпротивляват да предложат постоянно местожителство на своите милиони чуждестранни работници, защитавайки щедри привилегии, с които се ползват техните граждани. Но след спада в цените на петрола и набиращият сила енергиен преход, тези страни се опитват да примамят богатите хора да останат. Саудитска Арабия и Катар също са предприели стъпки за разрешаване на постоянно пребиваване на някои емигранти.

ОАЕ отмени необходимостта компаниите да имат акционери от емирствата през миналата година – голяма промяна законите за чуждестранна собственост, насочена към привличане на инвестиции в икономика.

Преди това страната обяви план за предоставяне на визи от пет до 10 години на богати инвеститори в имоти, предприемачи и „специализирани таланти и изследователи“. За получаване на петгодишна виза бяха необходими минимални инвестиции от 5 милиона дирхама (1,4 милиона долара) и удвояване на тази сума, за да останете за десетилетие.

Според изявление на държавната информационна агенция на ОАЕ WAM условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се осигури гражданството, са:

- Инвеститорите трябва да притежават имот в ОАЕ.

- Те трябва да получат един или повече патенти, които са одобрени от Министерството на икономиката на ОАЕ или друг уважаван международен орган, в допълнение към препоръчително писмо от Министерството на икономиката.

- Лекарите и специалистите трябва да са специализирани в уникална научна дисциплина или други научни принципи, които са силно необходими в ОАЕ.

- От учените се изисква да бъдат активни изследователи в университет или изследователски център или в частния сектор, с практически опит от не помалко от 10 години в същата област.

- Лица с творчески таланти като интелектуалци и художници трябва да бъдат пионери в областта на културата и изкуството и носители на една или повече международни награди. Препоръка от съответните държавни структури също е задължителна.

Гражданството може да бъде отнето при нарушение на условията, съгласно изявлението. Не беше ясно веднага дали тези, които ще получат гражданство, ще имат пълните права и предимства на хората, родени в Емирствата.