UBS: Време е за големи залози на акциите на развиващите се пазари

UBS Wealth Management прогнозира ръстове за индекса на развиващите се пазари

19:00 | 27 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Акциите на развиващите се пазари, основно тези в Русия и Латинска Америка, ще са сред най-горещите за инвеститорите през тази година. Това сочат очакванията на звеното за управление на богатството на UBS Group, което контролира над четири трилиона долара за своите клиенти, съобщава Bloomberg.

Възстановяването на глобалната икономика, подкрепено от ваксините срещу коронавируса, намаляващата негисурност във външната политика на САЩ, по-слабия долар, по-високите цени на борсово търгуваните стоки и стимулите на основните пазари трябва да насърчат представянето на развиващите се пазари. 

В отговор UBS Wealth Management промени предпочитанията си към акциите на развиващите се страни, които са по-чувствителни към глобалния растеж и са по-евтини от тези на развитите пазари.

“Това сега е сладка точка за развиващите се пазари”, заяви Майкъл Болигер, който е ръководител на екипа за анализ на активите на развиващите се пазари на UBS. “Поглеждайки към оценките, има части от пазара, на които хората са все по-разтревожени, че активите са скъпи. Развиващите се пазари определено не влизат в тази кутия. Особено извън Азия, те остават настрана по отношение на оценките, което е допълнителен плюс”, добавя той.

UBS Wealth очаква индексът MSCI Emerging Markets, който вече се повишава с почти 8% през януари, да отчете ръст до 1450 пункта до края на годината - допълнителено повишение от около 5% спрямо настоящите нива. В най-оптимистичният сценарий показателят може да се повиши до 1600 пункта, отчитайки ръст от над 15%.

UBS Wealth

UBS Wealth Management прогнозира ръстове за индекса на развиващите се пазари. Графика: Bloomberg 

Русия и Латинска Америка са водещи пазари за регионите заради атрактивната комбинация от екпозициите им към суровини, акции със стойност и циклични акции. Русия може да се похвали с “най-високата дивидентна доходност в планетата”, като се очаква рублата да поскъпне на фона на цените на петрола, които могат да достигнат 63 долара за барел до края на годината, смятат от UBS.

В Латинска Америка, където финасовият, енергийният и суровинният сектор са важни, Мексико вероятно ще бъде засегната от политиките на администрацията на новия американски президент Джо Байдън, които се противопоставят на незачитането на правата на човека и трудовите закони на страната, но ще спечели от по-мекия подход към администрацията и увеличените разходи в САЩ. Бразилия вероятно ще срещне натиск, свързан с обезлесяването, но не до такава степен, че това да влоши отношенията ѝ със САЩ.

Според UBS при сценарий за повишен риск или ръст на доходността по американските облигации, този клас активи ще стане по-волатилен, но все пак ще остане привлекателен.

Ето и още няколко от очакванията на Болигер и UBS Wealth:

- Азиатските пазари на акции също изглеждат привлекателни, особено в Китай, където здравословното вътрешно потребление се очаква да задвижи силен икономически растеж и да доведе до повишение на приходите на компаниите;

- Спестяванията по време на пандемията ще позволят на потребителите да харчат повече за стоки и услуги, като Турция и Тайланд прогнозират силно завръщане на туристическия поток;

- Турската лира и руската рубла имат потенциал да поскъпнат, след като изоставаха спрямо кошницата от валути.