Тийнейджърите са най-убедени, че има извънредна климатична ситуация

Младите хора във Великобритания и Италия са най-притеснени за климата

10:23 | 27 януари 2021
Обновен: 10:23 | 27 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тийнейджърите в някои от най-замърсяващите държави в света вярват, че глобалното затопляне вече е опасна ситуация, показва най-голямото досега проучване на общественото мнение.

В световен мащаб 69% от хората под 18-годишна възраст смятат, че изменението на климата е извънредна ситуация в сравнение с 58% от тези на възраст над 60 години, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от проучване, проведено сред 1,2 милиона души в 50 държави от Програмата за развитие на ООН и Оксфордския университет. Проучването не включва Китай, отговорен за най-големите емисии на парникови газове в света.

„Признаването на извънредната ситуация в климата е много по-широко разпространено, отколкото се смяташе досега“, заяви Стивън Фишър, професор по социология в Оксфордския университет и съавтор на изследването. „Също така установихме, че повечето хора очевидно искат силен и широко разпространен политически отговор“, добави той.

Зелената съвест

Зелената съвест на тийнейджърите в най-големите замърсители. Графика: Bloomberg

Като цяло 64% ​​от анкетираните смятат, че глобалното затопляне е опасна ситуация и от тях 59% казват, че е необходима спешна реакция. Опазването на земята и горите, увеличаването на възобновяемата енергия и използването на благоприятни за климата земеделски техники са най-предпочитаните решения. Принуждаването на компаниите да плащат за замърсяване получава висока подкрепа, особено в страните с високи доходи.

Най-популярните решения.

Най-популярните решения. Графика: Bloomberg

Проучването на People’s Climate Vote припомня младежите, които през 2018 и 2019 г. водеха масови демонстрации по целия свят, призоваващи за климатични действия чрез платформи като движението „Петък за бъдещето“. За да достигне до тях, ООН възприе нетрадиционен подход при анкетирането, като разпространи проучването в мобилните мрежи за игри. Общо 1,22 милиона души са участвали в проучването, от които 550 000 са под 18 години.

Мнозинството от

Мнозинството от анкетираните вярват че изменението на климата сега е кризисно. Графика: Bloomberg

Младите хора във Великобритания и Италия са най-силно убедени, че има извънредна климатична ситуация, като 86% от анкетираните под 18 години подкрепят идеята. По-малко тийнейджъри в Молдова (61%), Киргизката република (62%), Шри Ланка (62%) и Аржентина (63%) смятат, че изменението на климата е кризисно, но дори тогава разликата с тези над 60 години е около 20 процентни пункта в тези страни.

Разбиранията за

Разбиранията за изменението на климата варират в различните възрастови групи. Графика: Bloomberg