Ветеран на Wall Street: Инвеститорите да са предпазливи, ще последват спадове

Спекулативните покупки достигнаха върхови нива през тази седмица

22:02 | 26 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Скорошната спекулативна активност на фондовите борси е сигнал за инвеститорите, който е по-добре те да вземат предвид, преди да е станало късно, заяви управляващият директор и старщи портфолио мениджър на Morgan Stanley Investment Management Андрю Слимон.

“Мисля, че това е сигнал, че стигаме до върха и ще последва отстъпление. Това е само един от признаците”, коментира Слимон, имайки предвид големите печалби при фундаментално слаби компании.

Спекулативните покупки достигнаха върхови нива през тази седмица на фона на трейдърите в чат стаите, заредени с евтини заеми от Федералния резерв, които се противопоставят на късите продавачи на Wall Street.

Акциите на GameStop продължават да водят манията във вторник, като поскъпват с около 14% малко след 20 часа българско време. Книжата на продавача на видеоигри поскъпват с 350% на годишна база въпреки ерозията на маржа на печалбата му.

Фундаментите на BlackBerry през последните няколко години не са много по-силни от тези на GameStop, но акциите на компанията също поскъпват леко в рамките на днешната сесия. На годишна база цените на книжата на бившия производител на смартфони се повишават със 170%.

Акциите на Nicola - която записа поредица от лоши новини през последните месеци - от оттеглянето на основателя ѝ до загубата на ключова сделка с General Motors, също са част от манията. Книжата на компанията (която предстои да достави електрическите си камиони) поскъпват с 15% във вторник, а на годишна база - с 57%.

“Това спекулативно вълнение достига връх. Мисля, че ще се върнем в точка, където ще има отстъпление”, посочва Слимон.

Въпреки че мнозина на Wall Street споделят резервите на Слимон по отношение на спекулативната търговия и високите оценки, не всички са готови да нарекат това балон.

Goldman Sachs признава, че оценките са “изключително завишени” в момента. Според Дейвид Костин тези нива имат смисъл на фона на доходността по облигациите и корпоративните кредити.

Той обаче предупреждава, че има 39 акции, чиито цени наподобяват балон. Сред имената са Snowflake, c3.ai, Plug Power, Crowdstrike, Cloudflare, Zoom, DataDog, Shopify, DocuSign and Palantir.