Мъск дава 100 млн. долара награда за създаването на нова екотехнология

Целта му е да мотивира намаляването на емисиите на парникови газове

08:26 | 22 януари 2021
Обновен: 08:27 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск обяви, че дава 100 млн. долара награда за създаването на нова екотехнология, която има за цел да улавя въглерод, пише Bloomberg. Това се случва седмици след като стана най-богатият човек в света.

Милиардерът обяви новината в акаунта си в Twitter, като каза, че ще обяви повече подробности следващата седмица.

Фокусът на Мъск върху улавянето на въглерод е в съответствие с другите му бизнес интереси, които до голяма степен се фокусират върху технологични решения на спешни екологични проблеми.

Улавянето и съхранението на въглерод е комбинация от различни технологии, като всички имат една цел: улавяне на въглероден диоксид, парников газ, който оказва влияние за глобалното затопляне планетата, и спиране на изхвърлянето му в атмосферата.

Мъск посочи, че причината, поради която трупа все повече богатство, е за да го раздаде или да го пренасочи към своите проекти, а именно изследване на Космоса. „Ще са необходими много ресурси, за да се построи град на Марс. Искам да мога да допринеса възможно най-много“, каза ток.

Нетната стойност на съоснователя на Tesla Inc. нараства през последната година, като успя да  изпревари Джеф Безос, тъй като производителят на автомобили реализира постоянни печалби, привлече още инвеститори, а компанията му се включи в индекса S&P 500.

Богатството на роденият в Южна Африка предприемач има нетна стойност от 201,4 милиарда долара, според индекса на милиардерите Bloomberg.

Публично Мъск сравнително малко споделя за благотворителните си дейности. Фондацията на Мъск е разпределила 65 милиона долара в периода от 2016 до 2018 между 200 организации с нестопанска цел, според анализ на Quartz.