Пазарите обичат Байдън

Цените на акциите на международните борси в четвъртък достигат исторически върхове

17:58 | 21 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Joshua Roberts/Reuters/Bloomberg
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Joshua Roberts/Reuters/Bloomberg

Пазарите обичат факта, че Джо Байдън пое президентството в САЩ, пише Bloomberg.

Индексът S&P 500 записа в сряда най-добрата си реакция към президентска инаугурация от поне 1937 г. насам, повишавайки се с 1,4% на фона на перспективата за нови стимули в размер на около два трилиона долара.

Цените на акциите на международните борси в четвъртък достигат исторически върхове.

Влизането на Байдън в Белия дом затвърди вярата на инвеститорите в компании, които се очаква да се облагодетелстват от политиките му, докато тези, които не са част от приоритетите на демократа, са сред губещите.

Акциите, свързани с чистата енергия, поскъпват, поддържайки ръстовете на цените си, които регистрират откакто Байдън спечели президентските избори. Книжата на производителите на отбранително оборудване и операторите на затвори - сектори, които се представяха силно по време на управлението на Доналд Тръмп, поевтиняват.

Ето какво движи пазарите, след като Байдън встъпи в длъжност:

Възобновяемата енергия е на почит

Акциите на

Акциите на OCI и West Holdings поскъпват в четвъртък. Графика: Bloomberg 

Акциите на компании за чиста енергия в Южна Корея и Япония поскъпват в четвъртък, след като Байдън предприе стъпки за борба с климатичните промени само няколко часа след встъпването си в длъжност. Той връща САЩ в Парижкото споразумение за климата и въведе мораториум върху добива на петрол в Арктическия национален резерват за диви животни.

Акциите на южнокорейския производител на соларно оборудване OCI поскъпват с 9%, а тези на японската West Holdings, която изгражда системи за генериране на слънчева енергия - с 4,5%.

В Европа акциите на компании за производство на възобновяема енергия, включително на Vestas Wind Systems A/S и Siemens Gamesa Renewable Energy, се представиха по-силно от широкия енергиен сектор в индекса Stoxx 600 Energy.

Навсякъде по света акциите на компании за обновяване на сгради с цел да бъдат по-енергийноефективни се представиха по-силно от строителните индекси, водени от производителите на материали за изолации Kingspan Group и Rockwool International, заедно с Signify.

Затворите са на заден план

Акциите на

Акциите на двата най-големи оператори на затвори в САЩ поевтиняват в четвъртък. Графика: Bloomberg 

Акциите на частните оператори на затвори в САЩ, цел на демократите от дълго време, поевтиняват. Книжата на CoreCivic поевтиняха със 7,8% в сряда, а тези на Geo Group - с 4,1%. Цените на акциите и на двете компании записаха най-големите си спадове от 22 декември насам.

Отбранителният сектор е сред губещите

Акциите на

Акциите на компаниите за отбранително оборудване поевтиняват след встъпването в длъжност на Байдън. Графика: Bloomberg 

Акциите на азиатските производители на отбранително оборудване поевтиняват на фона на очакванията, че Байдън ще води по-малко конфронтационна политика, която ще намали геополитическите рискове и необходимостта от увеличаване на разходите в сектора.

Книжата на японския производител на пушки Howa Machinery поевтиняват със 7,8%, докато тези на австралийския строител на отбранителни кораби Austal, който генерира около 77-процентен дял от приходите си в САЩ, поевтиняват с 2,7%.