Шарл Мишел призовава Байдън за нов трансатлантически пакт между ЕС и САЩ

По думите му Европа и САЩ трябва да работят заедно по няколко основни приоритета, като многостранното сътрудничество, борба с Covid-19 и справянето с изменението на климата

20:25 | 20 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Снимка: Bloomberg
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Снимка: Bloomberg

„Искам горещо да поздравя президента Джо Байдън като 46-ия президент на Съединените щати и Камала Харис, първата жена, която стана вицепрезидент на страната. Пожелавам им всичко най-добро, тъй като те се стремят да излекуват американския народ и да изведат страната си от пандемията“. Това заяви във видеообръщение председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Подобно на хората от всички нации, американският народ заслужава лидери, които приемат присърце своите надежди и грижи. И вярвам, че президентът Байдън и Камал Харис ще направят точно това“, каза Мишел.

„Поставям предложение на масата: Нека изградим нов учредителен пакт. За по-силна Европа. За по-силна Америка. За един по-добър свят“, заяви още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По думите му Европа и САЩ трябва да работят заедно по няколко основни приоритета. Това са насърчаването на многостранното сътрудничество, борба с Covid-19, справянето с изменението на климата, възстановяване на икономиките, осигуряването на лоялна търговия и насърчаване на дигиталната трансформация.

„ЕС и САЩ, ние имаме своите различия. Приятелите имат различия. Но сега е време да върнем убеждението и здравия разум. Сега е време да подновим сътрудничеството си. Инвестираме и търгуваме помежду си повече, отколкото с всеки друг“, каза още председателят на Европейският съвет.

„Днес нашето партньорство е по-важно от всякога, тъй като нашите споделени ценности се оспорват. Нашето сътрудничество е в най-добрия интерес и на двете страни. И в най-добрия интерес на света“, завършва обръщението си Мишел.

Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че първата визита на Байдън би трябвало да е в Европейския парламент.

„Мисля, че би било чудесно Байдън да представи в Европа идеите си за бъдещето на трансатлантическите отношения като го направи в реч пред Европейския парламент, вероятно в Страсбург, защото той познава европейската история и това би било наистина страхотно място за рестарт“, заяви Вебер.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се мисли в законодателна насока за ограничаването на речта на омразата в социалните медии.

По думите й блокирането на профила на президента Тръмп трябваше да се осъществи по-рано като превенция, а не постфактум, визирайки щурма в Капитолия.