Вашингтон е под блокада два дни преди инаугурацията на Джо Байдън

В сряда броят на военните в града ще наброява 25 000

21:24 | 18 януари 2021
Обновен: 21:26 | 18 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поради заплаха за сигурността, полицията блокира за кратко Капитолия. Оказа се обаче, че става въпрос за пожар в близост до комплекса и няма опасност за хората в района, предава BBC. Репетицията за встъпването в длъжност на Байдън обаче беше спряна.

Това се случва по-малко от две седмици след щурма на Капитолия, при който петима души загинали и два дни преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън, като превърна центъра на града във въоръжена полицейска зона.

Американски служители на отбраната са притеснени от вътрешна атака или друга заплаха от служители, участващи в инаугурацията на новоизбрания президент Джо Байдън в сряда, пише The Guardian.

Байдън ще апелира за единство, докато САЩ се подготвят за насилие от страна на поддръжници на Тръмп.

Центърът на Вашингтон остава най-охраняването място в страната с контролни пунктове, военни отряди и двуметрови заграждения. За да се гарантира сигурността по време на церемонията се очаква в столицата да пристигнат допълнително военни, като в деня на инаугурацията броят им ще достигне около 25 000.

Забранени са резервации в хотели и други места за настаняване, а 13 спирки на метрото ще бъдат затворени.

Поради коронавируса местата на 20 януари ще бъдат силно ограничени – вместо обичайните 200 000, този път те ще бъдат само 1000.  

След като положи клетва, Байдън ще се очаква да издаде изпълнителни заповеди за отмяна на забраните за пътуване на президента Доналд Тръмп и повторно присъединяване към Парижкото споразумение за климата.