Американски компании спират политическите дарения заради бунтовете в Капитолия

Kомпании прекратят даренията за конгресмените, които гласуваха да бъде оспорена победата на Джо Байдън

15:19 | 12 януари 2021
Обновен: 15:20 | 12 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Републиканците в Конгреса на САЩ са изправени пред реакция от страна на бизнеса заради насилието през миналата седмица във Вашингтон. Поне дузина големи американски компании заявиха, че ще преразгледат ролята си в американската политика и поставят на пауза даренията на онези, които гласуваха да оспорят победата на Джо Байдън, пише BBC.

Bloomberg определя три основни категории, в които попадат фирмите, спрели даренията – някои от тях предприемат действия срещу индивидуални лица, други предприемат общи действия срещу противопоставящите се на изборните резултати, а трети – прекратяват всички дарения.

Корпоративните дарители често разпределят парите си за подкрепа във Вашингтон между двете партии. Mнозина обаче сега са предприели действия и преразглеждат даренията си след обществената реакция по повод щурма на Капитолия. 

AirBnB зaяви, чe щe пpeглeдa oбcтoйнo вcичĸи peзepвaции в paйoнa нa Baшингтoн и нa вceĸи, cвъpзaн пo няĸaĸъв нaчин c тoвa нaпaдeниe, щe бъдe oтмeнeнa peзepвaциятa и щe забранено пpaвeнeто нa нoвa. Ocвeн тoвa oт ĸoмпaниятa yтoчниxa, чe зa xopaтa, ĸoитo e cигypнo, чe ca yчacтвaли в нaпaдeниeтo oт минaлaтa ceдмицa щe имaт тpaйнa зaбpaнa зa изпoлзвaнe нa плaтфopмaтa.  

Кредиторът в Ню Йорк Signature Bank обяви, че закрива две лични сметки на американския президент, в които Тръмп държи около 5,3 милиона долара, заяви говорител на компанията в понеделник. Освен това призовава президентът да се оттегли, преди официално мандатът му да приключи на 20 януари.

„Вярваме, че подходящото действие би било оставката на президента на Съединените щати, което е в най-добрия интерес на нашата нация и на американския народ“, заяви банката в свое изявление.

Компанията за кредитни карти American Express заяви в понеделник, че нейният Комитет за политически действия няма да подкрепи членовете на Конгреса, които се опитват „да подкопаят резултатите от президентските избори и да нарушат мирния преход на властта“.

Към компаниите се присъедини и Телекомуникационният гигант AT&T, който обяви, че спира даренията „на членовете на Конгреса, които гласуваха срещу удостоверяване на гласовете на Изборния колеж миналата седмица“.

Най-големият производител на мрежово оборудване в света CISCO няма да предоставя никакви бъдещи дареиния на 147 представители и сенатори, които „се опитаха да попречат на Конгреса да изпълни конституционното си задължение да удостовери легитимни и честни президентски избори“.

Други, като Marriott International, обявиха спиране на паричните средства, насочени към републиканците, гласували против удостоверяването на победата на новоизбрания президент Джо Байдън. Компанията, която е най-голямата хотелска верига в света, заяви, че решението си за спиране на даренията на 147 представители и сенатори от Република САЩ е мотивирано от „разрушителните събития в Капитолия, целящи да подкопаят законните и честни избори“.

Здравната асоциация Blue Cross Blue Shield заяви, че ще направи същото. Доставчикът на здравни застраховки за над 100 милиона души се ангажира да прекрати вноските „за онези законодатели, които гласуваха да подкопаят нашата демокрация“, се посочва в съобщение, цитирано от Bloomberg.

В списъка с компании са включени и General Electric, Goldman Sachs Group, Intel, Аmerican Аirlines Group и много други. Все още не е ясно какво въздействие ще имат решенията на компаниите, посочва BBC.

Междувременно демократите от Камарата на представителите на САЩ внесоха резолюция за втория импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради ролята му в бунта срещу Капитолия миналата седмица, като обвиненията към Тръмп са за „подбуждане към въстание“.

Демократите обявиха, че гласуването ще продължи в Камарата в сряда, освен ако вицепрезидентът Майк Пенс не се позове на конституционни правомощия за отстраняване на Тръмп от поста, пише BBC. Той има ултиматум от 24 часа, въпреки че към момента се противопоставя на идеята.

„Президентът представлява непосредствена заплаха за нашата конституция, страната ни и американския народ и той трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност“, каза председателят на Демократичната камара Нанси Пелоси.

В същото време американските служители по сигурността предупреждават за възможни въоръжени протести, провеждани в цялата страна в дните преди Джо Байдън да положи клетва като президент, както и в навечерието на инаугурацията му на 20 януари.