Какво следва след блокирането на Тръмп в социалните мрежи?

Последните действия на платформите за социални мрежи показват влиянието на компаниите върху онлайн дискурса

18:29 | 11 януари 2021
Обновен: 18:29 | 11 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg

Ходовете на Силициевата долина за отстраняване на президента Доналд Тръмп от социалните мрежи представляват демонстрация на мощ, която компаниите избягваха да прилагат почти четири години. Сега Twitter, Facebook и други подобни мрежи трябва да преценят какво следва, пише The Wall Street Journal.

В поредица от няколко дни Twitter и Facebook – основните трибуни в социалните мрежи на Тръмп - предприеха действия за ограничаване на личните акаунти на президента или посветените му онлайн общности, позовавайки се на правила, забраняващи съдържание, което подбужда към насилие. Към тях се присъединиха компании като Snap и Reddit.

Apple, Amazon и Alphabet на Google също предприеха стъпки за ограничаване на Parler - приложение и уебсайт за социални мрежи, което стана все по-популярно сред консерваторите и което някои протестиращи бяха използвали за насърчаване на щурма в сряда на Капитолия, според скрийншоти, прегледани от The Wall Street Journal.

Действията срещу Тръмп и Parler илюстрират по-ярко от всякога влиянието на компаниите върху разговорите онлайн, както и политическия характер на техните решения. Макар решението за отстраняването на президента и някои от неговите поддръжници да бъде възхвалявано от мнозина, това вбеси други, които заявиха, че това представлява цензура, а подобни действия рискуват да прогонят някои потребители по начин, който може да окаже сериозно влияние върху бизнеса им, особено за Twitter. Това също така илюстрира политическия характер на това как социалните мрежи определят какво съдържание да се премахне и какво съдържание да бъде публикувано.

„Правилно или не, те взеха политическо решение“, каза Джонатан Хауншилд, директор на работната група за комуникации и технологии към Американския съвет за законодателен обмен, консервативна група с нестопанска цел, по отношение на ходовете на компаниите. Вниманието бе насочено към технологичните гиганти „от самото начало, но сега прожекторите са изцяло насочени към тях“, каза той.

Технологичните компании действаха в отговор на атаката на привържениците на Тръмп във Вашингтон в сряда, при която загинаха петима души. Тази тълпа беше мобилизирана до голяма степен в социалните мрежи и публикациите на Тръмп преди и по време на щурма бяха критикувани от демократите и републиканците, тъй като според тях са послужили за разпалване и подкрепа на тълпата. Много хора, възмутени от събитието - включително служители, работещи за тези компании - настояват Twitter, Facebook и други мрежи да предприемат по-агресивни действия, отколкото в предишните спорове, свързани с Тръмп. Компаниите заявиха, че премахването на Тръмп и Parler от техните платформи е необходимо, за да се предотвратят онлайн публикации, които могат да доведат до по-нататъшно насилие.

„Това е огромна промяна“, каза Крис Нолан, главен изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско компания Spot-On, по повод действията на технологичните гиганти за ограничаване достъпа до тях на Тръмп. Според него това е стъпка от страна на платформите да осъзнаят, че това, което се случва на техните платформи, има последици в реалния живот.“

Много консерватори казаха, че въздействието на решенията на платформите предполага, че влиянието на технологичната индустрия върху публичните разговори е твърде голямо.

„Сега живеем в държава, където четири или пет компании, неизбрани от хората и неотчетливи, имат монополната власт да решават ще отстраняват хората, ще заличат достъпа им до всяка цифрова платформа“, каза сенаторът от Флорида Марко Рубио пред Fox News в неделя.

Някои съюзници на Тръмп заявиха, че ще пренасочат своята дейност от Twitter към други платформи - включително Parler и Gab, за които се смята, че са по-толерантни към по-остри изказвания. Twitter в петък спря и някои други акаунти, свързани с Тръмп и неговите поддръжници, включително на тези от неговата кампания и един от нейните висши служители, както и няколко, свързани с крайнодясната конспиративна група QAnon, която според Twitter нарушава политика поради координирани зловредни действия.

Не е ясно как решението на Twitter ще се отрази на бизнеса на компанията. Личният акаунт на президента в социалната мрежа имаше повече от 88 милиона последователи, което се равняваше на почти половината от общия брой на средните ежедневни потребители на Twitter. И въпреки, че Тръмп не беше потребителят на Twitter с най-много последователи, то неговите туитове предизвикаха разговор и ангажираност на потребителите от целия политически спектър. Възприемането на Twitter като платформа, избрана от президента, засили позицията на компанията пред по-широката публика, че тя служи като място, което представя актуална информация за случващото се в страната.

В същото време често спорните туитове на Тръмп също създават главоболия на компанията, тъй като тя се опитва да наложи правилата си и да гарантира, че платформата е гостоприемна за рекламодатели.

„От бизнес гледна точка не виждам това като проблем за компаниите на социалните мрежи“, каза Ерик Рос, главен стратег в Cascend Securities. Според него социалните мрежи вече са се движели а в посока на ограничаване на политическите коментари и дискурси на хората, а рекламодателите като че ли са ги следвали. 

Говорител на Twitter е отказал коментар по темата.

Facebook и други компании може да почувстват по-малко въздействие върху бизнеса си от модерирането на акаунтите на Тръмп и неговите последователи. И все пак техните действия показаха как компаниите са се развили през ерата на действащия все още президент.

Преди Тръмп да встъпи в длъжност, повечето големи оператори на платформи предпочитаха да модерират възможно най-малко съдържание, използвайки сравнително малки екипи от модератори на това съдържание. Сега компании като Facebook наемат хиляди модератори и използват изкуствен интелект и други технологии, за да следят какво публикуват техните потребители.

Действията на компаниите вероятно ще бъдат подложени на още по-голям контрол, тъй като регулаторите водят антитръстови дела срещу няколко технологични гиганти и тъй като Конгресът и администрация на Джо Байдън се стремят да преработят 25-годишното законодателство, известно като Раздел 230 от закона, който предотвратява това технологичните компании да носят юридическа отговорност за онова, което публикуват техните потребители. Самият закон позволява на технологичните платформи да премахват или намаляват разпространението на публикации в своите платформи без последствия, но тези решения зависят главно от платформите.

През последните месеци Parler се превърна в убежище за някои консерватори, заради ограниченията, налагани от големите технологични гиганти. В петък Parler е изтеглен 182 000 пъти в магазините за приложения на Apple и Google, което е 14-кратно увеличение на броя на изтеглянията от предишния петък, показват данни на компанията за анализ на приложения Sensor Tower.

И все пак Парлер се сблъсква и с критика заради своя подход към умереността, включително постове от групи, които призовават за насилие.

Бъдещето на Parler е неясно. В неделя Amazon заяви, че ще спре да предоставя услуги за т.нар. изчислителни облаци на Parler. Това доведе до сриването на платформата в понеделник. Amazon предприе действия, след като намери десетки публикации в услугата, които според нея насърчават насилието, съобщава BBC.

Google и Apple също предприеха дейстия като премахнаха приложението от своите магазини, което означава, че приложението ще бъде недостъпно за много потребители на смартфони. Google сигнализира за изображения на флаери, споделени в Parler, които призовават към въоръжен марш срещу Вашингтон в деня на стъпване в длъжност на новия президент.

Ръководителите на Parler казаха пред The Wallstreet Journal, че компанията е удвоила екипа си от модератори и им е наредила да търсят „горещи“ хаштагове, за да преценят дали потребителите подбуждат към насилие. Главният изпълнителен директор на Parler Джон Матце заяви, че компанията премахва потребители, които нарушават правилата за ползването му.

Той посочи , че поддържането на бизнеса му ще бъде трудно, тъй като компаниите, на които разчита да работят заедно, внезапно са спрели да работят с Parler. „Нашите доставчици ни напуснаха наведнъж“, каза той.

Въпреки че Parler и други по-малки платформи може да се развият, дългогодишни наблюдатели на социалните медии казват, че заради значителният си мащаб Twitter и Facebook е малко вероятно да загубят влиянието си.