Twitter спря профила на Тръмп за постоянно

Мотиват на компанията е риска от нови подстрекателства към насилие

08:40 | 9 януари 2021
Обновен: 13:53 | 9 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Доналд Тръмп. Снимка: gettyimages
Доналд Тръмп. Снимка: gettyimages

Администрацията на социалната мрежа Twitter закри за постоянно акаунта на президента Доналд Тръмп, като се позова на "риска от нови подстрекателства към насилие", предава БТА, позовавсйки се на световните информационни агенции.

В момента достъп до акаунта му, който имаше близо 90 млн. абонати, няма. Социалната мрежа бе под натиск да предприеме тези действия срещу Тръмп след щурма на негови твърди привърженици срещу сградата на Конгреса във Вашингтон в сряда, довела до човешки жертви и много ранени. Първоначално акаунтът на президента бе блокиран за 12 часа заради "нарушения", след като той пусна в него видео с фалшиви обвинения за изборни измами и възхвали нападателите, нахлули в Капитолия. Администрацията на мрежата каза тогава, че в случай на нови нарушения ще го блокира за постоянно.

„След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и контекста около тях - по-конкретно как те се получават и тълкуват в и извън Twitter - ние спряхме окончателно акаунта поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, гласи публикация в блога на компанията от петък, цитирана от Bloomberg.

Според компанията туитовете на Тръмп в последно време представляват възхвала на насилието. Посочва се, че във и извън Twitter са започнали да циркулират планове за "бъдещи въоръжени протести, включително и за втора атака срещу Капитолия и други сгради на Конгреса на САЩ на 17 януари 2021 г.".

От Тwitter посочват, че политиката на компанията дава възможност на световни лидери да се изказват публично, но че техните акаунти "не са изцяло над нашите правила", и че те не могат да използват мрежата за подстрекателство към насилие.

Припомняяме, че по-рано тази Facebook също обяви, че замразява акаунта на Тръмп най-малко до края на президентския му мандат.