Ердоган подновява борбата си срещу високите лихвени проценти

"Има едно нещо, в което вярвам: ние не можем да постигнем нищо с високи лихвени проценти", заяви турският президент

18:10 | 15 януари 2021
Обновен: 18:10 | 15 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган поднови критиките си срещу високите лихвени проценти и влиянието им върху икономиката на страната, повтаряйки ортодоксалните си виждания, че те са отговорни за ускоряването на инфлацията, съобщава Bloomberg.

Коментарите отбелязват първия път, в който турският лидер се противопоставя на икономическото управление след смятана на два от ръководните постове през ноември, когато Нажди Агбал беше назначен за гуверньор на централната банка, а зетът на Ердоган беше заменен в ролята си на финансов министър.

“Хвалени сме за високите лихвени проценти”, заяви Ергодан. “Хвалят ни за фалирането на много от нашите компании”, добави той.

Въпреки това президентът изглежда заема по-предпазлива позиция, фокусирайки атаките си върху търговските банки за “експлоатация” на бизнеса, докато критиките му към властите бяха ограничени. Той също така изтъкна, че ценовата стабилност е основен приоритет за 2021 г., въпреки че разбирането му за постигането ѝ - чрез по-ниски лихвени проценти, е обратно на това, което икономическата теория предполага.

“Независимо дали ме слушат, или не, аз ще продължа борбата си”, заяви Ердоган в петък. “Има едно нещо, в което вярвам: ние не можем да постигнем нищо с високи лихвени проценти”, отбеляза той.

Ердоган прави коментара си преди решение на централната банка за лихвите, което трябва да бъде взето в рамките на насрочено за 21 януари заседание. Новият гуверньор увеличи разходите по заемите с 675 базисни пункта в рамките на две срещи на централната банка. Ходът беше подкрепен от други регулатори, които отменят ограничителните политики, приети през последните две години от бившия финансов министър Берат Албайрак.

Ердоган заяви още, че “благоприятните за пазара” решения, взети след ноември, са започнали да се отплащат, засилвайки лирата и понижавайки държавния риск, което е довело до намаляват на бюджетния дефицит.

Лирата отслабва спрямо долара в късния следобяд в петък с 1,7% на борсата в Истанбул - най-голямото ѝ понижение от 23 ноември насам.