Ким Чен Ун показа нова ядрена ракета броени дни преди оттеглянето на Тръмп

Водещият на новините по севернокорейската държавна телевизия заяви, че силата на страната "ще стигне до Вселената"

11:33 | 15 януари 2021
Обновен: 11:38 | 15 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Северна Корея проведе втория си голям военен парад в рамките на три месеца, на което беше показан напредък по ядрената програма на страната, включително нова подводница, способна да изстреля балистична ракета. Всичко това се случва по-малко от седмица преди края на мандата на Доналд Тръмп, предава Bloomberg. 

Режимът в Пхенян проведе парада на площад Ким Ир Сен в централната част на столицата в четвъртък вечерта, за да отбележи края на първия си партиен конгрес от пет години насам, за което съобщи държавната корейска информационна агенция (KCNA). Севернокорейските делегати одобриха плановете на Ким Чен Ун за укрепване на икономиката, засегната от международните санкции, за която се подозира, че миналата година е отчела най-голямото си свиване от две десетилетия насам.

Парадът, излъчен по държавната телевизия (KCTV) в петък следобед, изглеждаше по-малък от октомврийския военен марш, на който Северна Корея разкри най-голямата си готова за изстрел междуконтинентална балистична ракета, предназначена да пренесе множество ядрени бойни глави до континенталната територия на САЩ. 

Едно от оръжията с най-голям обсег, което дебютира на последния парад, беше Pukguksong-5, нова версия на изстрелвана от подводница балистична ракета. Северна Корея за последно тества Pukguksong-3 през октомври 2019 г., чийто обхват е около 1900 километра (1200 мили) - с други думи способна да удари един от враговете на севернокорейския режим - Япония.

"Най-мощното оръжие в света, балистичните ракети, изстрелвани от подводница, излязоха на площада една след друга, демонстрирайки опустошителната мощ на революционните въоръжени сили", каза KCNA в петък. Миналата седмица севернокорейският режим заяви, че ще модернизира ядрените си бойни глави и балистични ракети, както и че ще увеличи способността да нанася бързи и опустошителни удари.

Проявата на сила демонстрира напредък, постигнат от Северна Корея по отношение на ядрената й програма в лицето на безпрецедентния ход от страна на Тръмп да се срещне Ким лице в лице, опитвайки се да неутрализира една от най-големите заплахи за сигурността на САЩ. Миналата седмица Ким предизвика Байдън, заявявайки, че ще се съсредоточи върху „подчиняването“ на САЩ и ще продължи да подобрява ядрения си капацитет, за да осигури „автономното развитие“ на Северна Корея.

В парада участваха хиляди войници, които маршируваха в тесни формации стил "гъша стъпка", докато Ким наблюдаваше - облечен в черно кожено палто и кожена шапка през вечерните часове на деня, когато температурите паднаха под нулата. Използвайки множество камери, включително и дронове, парадната програма също показа тълпи от граждани, развяващи знамена и цветя, застанали на метри разстояние от колони танкове, бронирани превозни средства и балистични ракети, докато оркестър изпълняваше музикалния фон на марша. 

Северна Корея притежава „най-силното оръжие в света“, каза водещият на новините, докато държавната KCTV представи новия Pukguksong-5, добавяйки, че „силата на Северна Корея ще стигне до Вселената“.

По какъв

По какъв начин подводница би увеличила ядрената заплаха от страна на Северна Корея. Карта: Bloomberg

Този месец Северна Корея заяви, че нейните планове за оръжия включват производство на по-малки и по-леки ядрени оръжия, както и продължаване на програмата по разработване на големи бойни глави и подобряване на способността да се нанасят удари по цели в радиус от 15 000 километра (9 320 мили), достигайки до континенталната територия на САЩ. В допълнение усилията на Ким са насочени и по разработването на междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво, като същевременно ще бъде укрепена способността на режима да събира разузнавателна информация чрез сателити.

„Ако враждебните сили компрометират сигурността на нашата държава, ние ще мобилизираме превантивно нашите най-силни офанзивни сили, за да накажем и защитим безопасността на нашата страна и народ“, заяви Ким Чен Гуан, министър на въоръжените сили в своето обръщение.