Активите на BlackRock достигат рекордните 8,68 трилиона долара

Печалбата на BlackRock за четвъртото тримесечие се увеличава с 20% спрямо година по-рано

21:50 | 14 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Активите, управлявани от BlackRock, нарастват до рекордните 8,68 трилиона долара през четвъртото тримесечие след големи притоци на капитал във всички области на своя бизнес.

Новият рекорд е с 11% по-висок от 7,81 трилиона долара, отчетени от BlackRock в края на септември. Базираната в Ню Йорк компания се възползва и от ралито на пазарите, набиращо допълнителна скорост, предава Bloomberg.

„Нашата способност да предоставяме глобални прозрения, стратегически съвети и цялостни решения на клиентите, независимо от пазарната среда, стимулира положителни потоци във всеки клас активи, инвестиционен стил и регион“, заяви главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк.

Акциите на BlackRock поскъпват с 44% през миналата година, което е най-доброто годишно представяне за компанията от 2013 г.

Инвеститорите са добавили нетно 116,2 млрд. долара към дългосрочните инвестиции на компанията, като взаимни фондове и борсово търгувани фондове, заявиха от BlackRock в четвъртък.

S&P 500 се покачи с 16% през миналата година и 12% през четвъртото тримесечие, въпреки повишеното равнище на безработицата в САЩ и втората вълна на Covid-19.

Трйдърите продължиха да инвестират в пасивните продукти на BlackRock до края на 2020 г. Тримесечните нетни притоци на капитали в ETF на iShares бяха близо до рекордни нива при 78,8 млрд. долара

Коригираната печалба на BlackRock за четвъртото тримесечие се увеличава с 20% спрямо година по-рано до 1,57 млрд. долара. Приходите на компанията възлизат на 4.48 милиарда долара.

По-рано днес Финк заяви, че BlackRock ще обмисли възможността да елиминира комитета си за политически действия след щурма  на Капитолия в САЩ от миналата седмица.