Искът на републиканците в САЩ за отмяна на резултатите от президентския вот бе отхвърлен

Вносители на иска обявиха, че ще обжалват решението

11:40 | 2 януари 2021
Обновен: 11:43 | 2 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, снимка: Bloomberg
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, снимка: Bloomberg

Американски съдия отхвърли иск на конгресмен от Републиканската партия, който настоява да се позволи на вицепрезидента Майк Пенс да отхвърли резултата от Избирателната колегия, когато Конгресът се събере в сряда, за да потвърди победата на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп, съобщава The Guardian.

Един от последните опити на съюзници на Тръмп да отхвърлят резултата от президентските избори през ноември е блокиран от съдия Джереми Кърнодъл, назначен от американския лидер. Той постанови, че не няма доказателства за твърдяното незаконно поведение на Пенс и поради това липсва юридическа легитимация да заведе случая.

Доналд Тръмп отказва да признае поражението си и продължава да твърди, че изборите са опетнени от широко разпространена измама. Той и неговите съюзници загубиха десетки съдебни усилия, целящи да обърнат резултатите от изборите.

Вносители на иска обявиха, че ще обжалват. Те настояват съдът да даде право на Майк Пенс да отхвърли резултатите от някои щати, което на практика означава отмяна на резултата от гласуването в Избирателната колегия, която избра Джо Байдън за президент с 306 срещу 232 електорални гласа за Доналд Тръмп.

Джо Байдън трябва да положи клетва на 20 януари.