Русия готви закон, с който да ограничи достъпа до Facebook и Google

Това ще даде право на руските власти да ограничат или пък да блокират напълно западни и най-вече американски сайтове

20:25 | 23 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските власти биха могли да получат правомощия да ограничават достъпа в страната до американските сайтове за социални медии, за които е установено, че дискриминират руските медии. Сред правомощията им ще бъде и това да налагат големи глоби на платформи, които не изтриват забранено съдържание, съгласно законопроекти, приети от долната камара на парламента, пише The Guardian.

Авторите на двата законопроекта заявяват, че нарушенията на YouTube и Facebook демонстрират необходимостта от законодателство, което е част от план за увеличаване на руския суверенитет в Интернет.

Първият законоприект ще даде право на руските власти да ограничат или пък да блокират напълно западни и най-вече американски сайтове при наличие на оплаквания от руски държавни медии, че техните собствени сайтове са третирани с предубеждение от Twitter, Facebook и Youtube. Недоволството на Русия вероятно е свързано с това, че през лятото Twitter започна да маркира някои руски медийни сайтове като „свързана с държавата медия“, както и блоговете на техни високопоставени автори.

Вторият законопроект ще даде право на властите да глобяват доставчиците на Интернет и сайтовете в размер между 10 и 20% от оборота им, ако систематично не премахват забранено съдържание. Максималната глоба при първо подобно нарушение е 106 хил. долара.

Авторите на законопроекта заявиха, че до момента технологичните гиганти YouTube, Twitter, Facebook и Instagram не са премахнали стотици страници със забранено съдържание, както се изисква от руското законодателство.

Очаква се двата законопроекта да станат закон, като в момента предстои да бъдат одобрени от горната камара и подписани от президента Владимир Путин.