Фед продължава с покупките на облигации до "значителен напредък"*

Очаква се икономиката на САЩ да се свие с 2.4% през 2020 г.

21:30 | 16 декември 2020
Обновен: 22:10 | 16 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ (Фед) засили своя ангажимент да подкрепя икономиката чрез масивни парични стимули, докато не види „значителен по-нататъшен напредък“ в заетостта и инфлацията. Това стана ясно по време на последното заседание на Фед за 2020 г., съобщава Bloomberg.

По време на срещата централните банкери, водени от председателя Джером Пауъл, гласуваха да поддържат месечни покупки на облигации от поне 120 млрд. долара, се казва в изявление в сряда. Фед не направиха промени в състава на покупките, отказвайки да ги пренасочат към по-дългосрочни падежи, както препоръчаха някои икономисти.

„Федералният резерв ще продължи да увеличава своите притежания на държавни акции с най-малко 80 милиарда долара на месец и на обезпечени с ипотечни ценни книжа агенции с най-малко 40 милиарда долара на месец, докато не бъде постигнат значителен по-нататъшен напредък към целите на Комитета за максимална заетост и ценова стабилност“, обяви Федералният комитет за отворен пазар (FOMC).

Срещата на Фед се състоя, докато депутатите се опитат да постигнат споразумение за нови стимули след месеци в задънена улица. 

Фед заяви в сряда, че „икономическата активност и заетостта продължават да се възстановяват, но остават доста под нивата си в началото на годината“. Новите тримесечни прогнози за икономиката показват известно подобрение в сравнение със септември.

От централната банка единодушно запазиха целевия лихвен процент на федералните фондове в диапазона от 0 до 0,25%, където е от март, и мнозинството от представителите на Фед продължават да прогнозират, че референтните лихви ще останат близо до 0 поне до 2023 г.

Централната банка поема ангажимент да държи основната лихва близо до нулата докато не приключи икономическото възстановяване.

Фед „очаква да бъде целесъобразно да се запази целевия диапазон, докато условията на пазара на труда достигнат нива, съответстващи на оценките на комисията за максимална заетост и инфлация се ускори до 2% и е напът да надвиши умерено 2% за известно време“. Това повтаря езика на централните банкери от ноември. 

Централни банкери на САЩ все още са далеч от целите си и Пауъл многократно призовава Конгреса да приеме нов кръг от фискални стимули, за да помогне на икономиката през зимата, тъй като пандемията продължава да бушува. През ноември равнището на безработица е 6,7%, а инфлацията остава под 2%.

Фед заяви, че процентът на безработните вероятно ще намалее до 5% до края на 2021 г. в сравнение с предишната оценка от 5,5%. През ноември равнището на безработица е 6,7%.

Въпреки състоянието на икономиката финансовите пазари бяха стимулирани от инвеститорите, разчитащи на стабилен растеж през следващата година. Индексът S&P 500 достигна рекордно високо ниво по-рано този месец, докато доходността по корпоративни облигации се движи около ниските нива преди пандемията.

Въпреки раздвижването на пазарите увеличаването на броя на работните места в частния сектор се забави до 245 хил. през ноември - по-малко от половината от регистрирания ръст през октомври, а заетостта все още намалява с около 10 милиона в сравнение с преди пандемията. Продажбите на дребно в САЩ са спаднали с повече от прогнозите през ноември, а данните за предходния месец са ревизирани до спад - първият подобен от март и април, показват данните от по-рано в сряда.

 

Актуализирани прогнози

Тримесечните прогнози на Фед показват известно подобрение в сравнение със септември.

Ето някои акценти:

- Брутен вътрешен продукт: Понижение с 2,4% през 2020 г. (предишната оценка беше за свиване с 3,7%); 4.2% ръст през 2021 г.

- Коефициент на безработица през четвъртото тримесечие: 5,0% през 2021 г. (предишна оценка за 5,5%), 4,2% през 2022 г.

*Информацията е актуализирана към 22:10 часа