IPO-то на Airbnb оцени компанията на 47 млрд. долара

Рекордна година за първичните публични предлагания в САЩ, в рамките на която са набрани над 163 млрд. долара от борсите

11:03 | 10 декември 2020
Обновен: 11:11 | 10 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за краткосрочно наемане на имоти Airbnb продаде около 52 млн. акции в сряда в рамките на първичното си публично предлагане на цена от 68 долара за брой, което е над обявения по-рано диапазон от 56 до 60 долара, съобщава Bloomberg. Това оценява компанията на 47 млрд. долара.

IPO-то на Airbnb е поредното в рекордната за първичните публични предлагания 2020 г., в рамките на която са набрани над 163 млрд. долара от борсите в САЩ, показват данни, събрани от Bloomberg. В тази сума се включва и предлагането на DoorDash за 3.37 млрд. долара.

Сред другите компании, които ще проведат своето първично публично предлагане през този месец, са компанията за видеоигри Roblox, финтехът Affirm Holdings и компанията майка на ритейлъра Wish ContextLogic.

За да може Airbnb да задържи оценката си висока, ще трябва да се справи с множество заплахи, както е описано в проспекта й.

Базираната в Сан Франциско Airbnb забелязва възстановяване на вътрешните резервации в сравнение с началото на пандемията от коронавирус.

През последните 13 години Airbnb напълно преобърна пазара на пътувания, даде възможност на хората за доходи и създаде изцяло нов пазар за услуги, свързани с недвижими имоти. Днес Airbnb е една от най-големите туристически компании в света.

Плановете за IPO на компанията бяха отложени през март, тъй като пътуванията спряха. До април резервациите намаляха със 72% и Airbnb обяви политика за възстановяване на суми.

Международните пътувания намаляха, но търсенето на вътрешни пътувания на къси разстояния се оказаха устойчиви. През третото тримесечие приходите на Airbnb намаляха само с 18%, в сравнение с почти 60% спад за Expedia Group и Marriott International.

За първите девет месеца на 2020 г. Airbnb има нетна загуба от 697 млн. долара при приходи от  2,5 млрд. долара в сравнение с нетна загуба от 323 млн. при приходи от 3.7 млрд. за същия период на миналата година.

Първичното публично предлагане на Airbnb се ръководеше от Morgan Stanley и Goldman Sachs Group. Очаква се акциите на Airbnb да започнат търговия в четвъртък на Nasdaq Global Select Market под символа ABNB.