Първите въздушни електрически таксита излитат в Сингапур през 2023 г.

Летящите таксита на бъдещето изглеждат като играчки, които оживяват

15:38 | 9 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
The Volocopter 2X. Снимка: Bloomberg
The Volocopter 2X. Снимка: Bloomberg

Сингапур ще бъде домакин на първата в света услуга за въздушно такси с електрическо задвижване до края на 2023 г., заявиха от Volocopter GmbH, компанията, която разработва технологията, цитира от Bloomberg.

Германският производител се ангажира да започне експлоатация в рамките на три години, след като приключи полетни изпитания и процесите по оценка и сертификация в сътрудничество с града-държава, пише в изявление на компанията от сряда. Билетите за 15-минутно пътуване на стойност 300 евро (364 долара) вече са в продажба.

Volocopter завърши демонстрационен полет над района на залива Марина Бей през октомври миналата година и първите полети с търговска цел вероятно ще се извършват по същия маршрут. В бъдеще услугите могат да включват трансгранични пътувания, съобщиха от компанията.

Сингапур е начело на плановете за въвеждане на летящи таксита благодарение на по-лекия регулаторен режим, отколкото в някои други страни. Макар електрическите въздухоплавателни съдове да могат да заменят хеликоптери и леки самолети по някои маршрути, те също биха били достатъчно малки и бързи, за да летят в градовете и да кацат на ограничено пространство.

„Сингапур е известен с водещата си роля в адаптирането и създаването на нови технологии“, каза главният изпълнителен директор на Volocopter Флориан Ройтер, добавяйки, че местните възможности в изследванията на батериите, науката за материалите и валидирането на маршрути за автономни операции ще бъдат от основно значение за проекта.

Сингапурската писта

Сингапурската писта за лютящи таксита VoloPort. Снимка: Bloomberg

Volocopter, в която инвеститори са производителя на компютърни чипове Intel Corp. и автомобилните производители Daimler AG и Geely, планира да създаде екип от 50 пилоти, инженери и оперативни специалисти в подкрепа на полетите в Сингапур.

Първоначално въздухоплавателният съд ще превозва пилот и един клиент, въпреки че услугите могат да бъдат разширени на двама пътници, след като бъдат получени одобрения за автономна експлоатация. Цените на билетите трябва рязко да се понижат, след като полетите станат по-широко достъпни, заявиха от Volocopter.

Получаването на необходимите одобрения от Сингапурския орган за гражданска авиация и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз са необходимо условия за извършване на полети, казаха от компанията.