МАЕ се усъмни в постигането на климатичните цели

Глобалният напредък в енергийната ефективност през 2020 г. е най-бавният през последното десетилетие, констатират от Агенцията

15:55 | 3 декември 2020
Обновен: 16:34 | 3 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните усилия за намаляване на разхищаването на енергията са изправени пред сериозен неуспех през 2020 г., като по този начин се отдалечава постигането на целите за климата.

Това е заключението от доклад на Международната агенция по енергетика, който отчита най-слабото подобрение на ефективността през тази година от 2010 г. насам, тъй като инвестициите в технологии, които могат да намалят емисиите, са се забавили на фона на икономическите сътресения, породени от пандемията, предава Bloomberg.

„Глобалният напредък в енергийната ефективност през 2020 г. е най-бавният през последното десетилетие. Това е много обезпокоително“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол на пресконференция.

„При отсъствието на много силно и бързо подобряване на енергийната ни ефективност, шансовете ни да постигнем енергийните и климатичните си цели са много малки, ако изобщо съществуват“.

Докладът подчертава предизвикателството пред властите, които искат да подобрят начина, по който светът консумира енергия. Въпреки че емисиите все пак ще намалеят през 2020 г., забавеното напредване в енергийната ефективност може да има дългосрочни последици за климата, далеч по-големи от временните облекчения за тази година.

Подобряването на начина, по който светът отоплява и охлажда сградите си, както и задвижва автомобилите си през следващите 20 години, ще доведе до спад на около половината от свързаното с енергията замърсяване, чието цялостно заличаване е необходимо за да се гарантира, че страните ще постигат климатичните цели, определени в Парижкото споразумение, казаха от МАЕ.

„Заедно с възобновяемите енергийни източници енергийната ефективност е в основите на глобалните усилия за постигане на енергийни и климатични цели“.

МАЕ очаква енергийната интензивност, определена като енергия да се подобри с 0,8% през тази година, което е около половината от предходните две години. Инвестициите в енергийна ефективност обаче вероятно ще спаднат с 9% през тази година.

Инвестиции в

Инвестиции в енергийна ефективност не са толкова, колкото е необходимо. Bloomberg

С по-ниските цени на електроенергията операторите на промишлени и търговски сгради имат по-малък стимул да инвестират в мерки за повишаване на ефективността, които изискват предварителни инвестиции, но в крайна сметка спестяват повече пари в дългосрочен план чрез намалени сметки за енергия.

Правителствата ще трябва да активизират усилията си за повишаване на енергийната ефективност, казаха от МАЕ. Засега по-голямата част от усилията се полагат в Европа, която представлява 86% от обявените стимули за ефективност в световен мащаб.

Липсата на разходи за енергийна ефективност също може да бъде пропусната възможност за стимулиране. Настоящите стимулиращи разходи в района ще помогнат за създаването на около 2 милиона работни места на пълен работен ден от 2021 до 2023 г., установиха от МАЕ, най-вече в Европа. По-нататъшните разходи за енергийна ефективност биха могли да създадат нови 4 милиона работни места, смятат от Агенцията.