Как реагират жилищните пазари в Европа на кризата от пандемията?

Средният месечен наем на апартаменти в 61 изследвани града в момента е 15,54 евро на кв. м

18:33 | 30 ноември 2020
Обновен: 18:33 | 30 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жилищните пазари в Европа са в по-благоприятна позиция, отколкото през пролетта на тази година, т.е. преди Covid-19, сочи анализ на Catella Research, цитиран Investor.bg.

Търсенето на жилищния пазар по традиция не реагира особено на външни сътресения и държавните ръководители в повечето страни са дали бърз и силен отговор, показва изследването. В същото време обаче Covid-19 е довел до огромни неравенства между сектори, икономики, компании и страни в Европа. Обемът на трансакциите и развитието на цените варира в отделните държави.

В силно засегнатите райони се наблюдава леко повишаване на възвръщаемостта, но като цяло тя е в застой и дори в някои случаи намалява. В анализа са били включени 19 страни и 61 локации.

„Мнението, че жилищните имоти в Европа продължават да са много привлекателни за инвеститорите, търсещи добри възможности за диверсификация и балансиран портфейл между риск и възвръщаемост на европейските пазари, не се е променило”, казва проф. д-р Томас Бейерле, ръководител на изследванията в Catella Group.

„Големите градове или столицата на всяка страна остават най-желаните пазари с положителни обществено-икономически развития и нов ръст на цените. Но положителните развития водят до спад на възвръщаемостта“.

„От друга страна обаче, тези пазари са значително по-волатилни и разнородни от второстепенните пазари, особено във времена на подчертано променяща се икономическа среда“, допълва той.

Анализът показва, че средният месечен наем на апартаменти (за сгради с всякакви години на строителство) в 61 изследвани града в момента е 15,54 евро на кв. м, което е ръст с 1,4% спрямо предишния анализ през първото тримесечие на тази година.

Повече по темата четете на Investor.bg.