С какви мерки европейците ще посрещнат Коледа и Нова година?

Франция иска европейско споразумение за работата на ски курортите през този сезон

19:00 | 25 ноември 2020
Обновен: 09:11 | 26 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От месеци ограниченията срещу коронавируса диктуват къде милиони европейци могат да пътуват и с кого могат да се видят, когато стигнат там. Така с наближаването на Коледа правителствата трябва да вземат тежки решения дали да облекчат ограниченията навреме за празничния период, пише BBC.

Ето какво знаем до момента:

Италия

Любимият италиански коледен пазар вече е затворен. Освен това много италианци се отправят към ски пистите през Коледа и Нова година, но премиерът Джузепе Конте възрази срещу тези традиционни почивки.

„Не можем да си го позволим“, каза той. Това означава, че популярните ски курорти в Алпите и Доломитите вероятно ще загубят милиарди евро празнични приходи. „Мисля, че това е европейски проблем“, каза Конте пред телевизия La7.

„Ако Италия реши да затвори всичките си писти без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да върнат вируса у дома“.

Ски курортите във Франция също ще останат затворени, а лидерът в германската провинция Бавария подкрепя временното затваряне, но австрийските туристически власти смятат, че могат да предложат безопасни почивки, след като ограниченията бъдат облекчени на 7 декември.

Швейцарските курорти вече са отворени.

Франция

След седмици на национален локдаун президентът Емануел Макрон въведе ограничения, които ще започнат да се облекчават от 28 ноември. Но по-голямата част от мерките ще останат в сила непосредствено преди празничната почивка, която започва на 15 декември.

Магазините, театрите и кината ще отворят отново за Коледа и хората ще могат да посещават семействата си през празничния период. „Ще можем да пътуваме без разрешение, включително между регионите“, каза Макрон в телевизионно обръщение.

Заслужава да се отбележи, че Франция е под втори локдаун от края на октомври. Но на 15 декември това ще бъде заменено от национален комендантски час от 21:00 до 07:00. Полицейският час обаче няма да се прилага в навечерието на Коледа и Нова година.

Ресторантите и училищата няма да отворят отново най-рано до 20 януари. Баровете, кафенетата и нощните клубове остават затворени за неопределено време. Религиозните служби ще бъдат разрешени от 28 ноември, като на тях ще могат да присъстват само до 30 души.

Макрон обяви, че ски курортите могат да отворят отново през януари, ако условията са благоприятни, но повтори настояването на италианския премиер за европейско споразумение по казуса.

Германия

Проектът, съгласуван от лидерите на всички 16 германски провинции, има за цел да ограничи социалните събирания по Коледа и трябва да бъде официализиран след видеоконференция с Ангела Меркел по-късно в сряда.

От 1 декември две домакинства (максимум петима души) ще могат да се срещнат. Децата на възраст под 14 години не са включени в този лимит. Но може да има временно облекчаване на правилото до 10 души, които могат да се срещнат между 23 декември и 1 януари. Лимитът за две домакинства също може да бъде увеличен.

Баровете, ресторантите и местата за забавление са затворени. Отворени остават училищата и магазините. Повечето големи коледни базари вече са отменени.

Испания

Испанското правителство планира „различен“ празничен период с ограничение от шест души, на които е разрешено да празнуват заедно, се казва в доклад. Препоръчва се социалните събирания в навечерието на Коледа да се провеждат на тераси на ресторанти или на други открити места.

Испанските семейства също традиционно празнуват Денят на тримата крале с шествието в навечерието на 5-и януари, като се очаква правителството да отмени честването.

Правителството на Каталуния се надява да разреши събиране на хора до 10 души за Коледа. „Ще вземем собствени решения“, каза говорител на региона.

В Мадрид, служители искат от правителството да одобри програма за масово тестване в аптеките в навечерието на Коледа, което да позволи на хората да се срещнат безопасно през празничния период.