Авиокомпаниите очакват загуби от 157 млрд. долара през 2020 и 2021 г.

Прогнозата е на Международната асоциация за въздушен транспорт, която вече работи за създаването на дигитален Covid паспорт

16:14 | 24 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира, че през 2020 и 2021 г. превозвачите ще загубят общо 157 млрд. долара. Това е с почти 60% над прогнозираното през юни и пет пъти над дефицита по време на рецесията 2008-2009. IATA нарече кризата „опустошителна и нестихваща“.

„Учебниците по история ще отчитат 2020 г. като най-лошата финансова година в индустрията“, каза главният изпълнителен директор на IATA Александър дьо Жуниак, добавяйки, че загубата, която се очаква през 2021 г., макар и по-ниска, ще бъде втората най-лоша за всички времена.

Той призова границите да бъдат безопасно отворени сега, за да могат хората да летят отново.

Международната асоциация за въздушен транспорт работи върху мобилно приложение, което ще помогне на пътуващите да покажат, че не са носители на коронавирус. Така организацията се присъединява към натиска за въвеждане на така наречените Covid паспорти, които имат за цел да ускорят съживяването на международните пътувания.

Travel Pass ще показва резултати от тестове, както и списък на националните правила за влизане в станите и подробности за най-близките лаборатории, заявиха от Международната асоциация за въздушен транспорт. Приложението ще се свързва и електронно копие на паспорта на притежателя си, за да докаже самоличността му.

Тестова на програма ще започнат с IAG SA, компанията майка на British Airways, през тази година, преди да бъде инсталирана на устройствата на Apple през първото тримесечие на 2021 г. и Android от април, съобщиха от IATA. Пътуващите ще могат да споделят статуса си с граничните власти или да представят QR код за сканиране.

„Трябва да имаме глобални правила и стандарти“ относно мерки като бързо тестване и ваксинация, за да може да има „стъпка напред“ за индустрията, каза Питър Елберс, ръководителят на холандското подразделение на Air France-KLM, пред Bloomberg във вторник. Здравният напредък „определено ще помогне да се възстанови доверието в пътуванията“, добави той.

Qantas Airways заяви, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде необходимост за международните пътници, когато бъде одобрена и разпространена. Главният изпълнителен директор Алън Джойс каза пред Channel 9 в Австралия, че е обсъждал идеята с други авиокомпании и вероятно ще се превърне в изискване за предварително качване на борда по целия свят.

"Това ще бъде често срещана тема навсякъде", каза Джойс.

Въпреки че международните пътувания остават в задънена улица на фона на разнообразни локални ограничения и блокади, страните започват да приемат тестовете като средство за съкращаване или премахване на карантините за пристигащите пътници.

Travel Pass ще бъде безплатен за пътници и правителства, като авиокомпаниите плащат малка такса на пътник, за да използват услугата. Тя ще се основава на съществуващата система IATA Timatic, използвана отдавна за проверка на документи. Приложението ще използва технологията на блокчейн и няма да съхранява данни, каза Мъри Хейдън.

Въпреки че планът на IATA продължава да се разработва, приложението CommonPass, разработено от Световния икономически форум и фондация с нестопанска цел Commons Project, е тествано при полети между Лондон и Ню Йорк, докато AOKpass от фирмата за сигурност на пътуванията International SOS се използва между Абу Даби и Пакистан.

Надпреварата е за установяване на глобален стандарт и внедряване на технология, така че туристическата индустрия да се изправи на крака, каза в интервю съоснователят на International SOS Арно Вайси.

„Съществува  огромен страх от пътуване и това е, което се опитваме да смекчим“, заяви той.