Великобритания и Канада се споразумяха за търговските условия след Brexit

През следващата година двете страни ще започнат преговори за разширяване на търговските си споразумения

17:30 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство се споразумя с Канада да поддържа търговските условия, които има чрез членството си в Европейския съюз, и да започне преговори за по-широка сделка, която да проправи пътя за още по-тесни връзки с 12-ия по големина търговски партньор на Великобритания, предава Bloomberg.

Двете държави ще започнат преговори през следващата година за разширяване на търговските си споразумения, за да обхванат дигиталната търговия, околната среда и икономическото овластяване на жените, съобщиха в събота от Обединеното кралство.

Споразумението може да даде значителен тласък на британския премиер Борис Джонсън в усилията му да начертае нов курс за Великобритания като глобална търговска сила извън ЕС. Без новия договор Великобритания и Канада ще бъдат изправени пред мита върху търговията от 1 януари, когато приключва преходният период след Brexit.

Днешното споразумение обхваща двустранна търговия на стойност около 20 милиарда лири (27 милиарда долара) през 2019 г., съобщиха от търговския офис на Обединеното кралство. Великобритания е третият по големина пазар за износ в Канада след САЩ и Китай. Миналата година Канада беше 15-ият по големина пазар за износ на Великобритания.

Пробивът с Канада ще бъде облекчение за Обединеното кралство, което продължава спорните преговори с ЕС, най-големия му търговски партньор, относно бъдещите им икономически отношения. Тези дискусии биха могли да дадат плод още през следващата седмица, но преговорите все пак може да се сринат.

Сделката с Канада ще бъде второто голямо търговско споразумение, обявено от Великобритания за по-малко от месец, след като тя постигна съгласие и за запазването на досегашните условия с Япония в края на октомври. Междувременно продължават търговските й преговори със страни като Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Великобритания все още трябва да предоговори 14 други споразумения на ЕС до 1 януари, за да избегне неизпълнение на условията на Световната търговска организация, включително с държави като Мексико, Турция и Сингапур - споразумения, които обхващат търговия със страната за около 60 милиарда паунда.