Трейдърите на Wall Street се готвят за големи бонуси, а банкерите - за по-малки

Трейдърите на облигации могат да радват на 45-процентен ръст на бонусите си спрямо предходната година, тези на акции - на 25%

12:01 | 12 ноември 2020
Обновен: 12:47 | 12 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Трейдърите на Wall Street изпращат най-добрата си година от десетилетие и се подготвят за големи бонуси. Много от техните колеги обаче няма да имат този късмет, пише Bloomberg.

Трейдърите на облигации могат да се радват 45-процентен ръст на бонусите си спрямо предходната година, докато тези в акции могат да очакват 25-процентно увеличение, става ясно от изследване на Johnson Associates Inc.

Очакванията са дори по-оптимистични, отколкото бяха няколко месеца по-рано, тъй като дружествата на Wall Street запазиха инерцията през третото тримесечие и се насочват към 100 милиарда долара приходи от търговия през тази година. Въпреки това трейдърите могат да получат по-малко от допълнителните приходи, тъй като фирмите се опитват да поддържат контрол на разходите.

“Те имаха страхотна година и смятам, че ще платят значително”, коментира Алън Джонсън, ръководител на Johnson Associates. “Те (бонусите) вероятно щяха да са малко по-високи, ако не беше пандемията, политическите или икономическите предизвикателства”, добавя той.

Очаквана промяна

Очаквана промяна на бонусите за различните бизнеси. Графика: Bloomberg 

За някои бизнеси бонусите ще се понижат с 5% или дори повече. Банкери от ритейл сектора могат да отчетат спад на бонусите си от 30% или повече, докато съветниците по сделките за сливания и придобивания вероятно ще получат с 20% по-ниски бонуси спрямо миналата година.

Разминаването в бонусите отразява начина, по който се разви 2020 г., след като хиляди служители останаха да работят от домовете си. Банките увеличиха резервите си, след като коронавирусната пандемия удари икономиката, а мнозината насочиха фокуса си към намаляване на разходите в новите условия.

Все пак разликите в заплащането сред различните отдели на дадена фирма могат да представляват “шок за системата”, заяви Джонсън.