Абу Даби инвестира в развитие на замеделие в пустинята и Космоса

Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби (ADIO) ще похарчи около 41 милиона долара заедни с други компании за разработване на технологии за производство на храни в засушени територии

15:39 | 11 ноември 2020
Обновен: 16:42 | 11 ноември 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Абу Даби засилва инвестициите в проекти за земеделие в пустинята и дори в Космоса, тъй като кризата, породена от Covid-19, изисква повече усилия за гарантиране на доставките на храни, съобщава Bloomberg.

Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби (ADIO) ще похарчи около 41 милиона долара заедни с други компании за разработване на технологии за производство на храни в засушени територии. Партньорствата включват създаването на парници, фокусиран върху отглеждането на плодове и зеленчуци с по-малко вода. ADIO ще работи и с фирма, която използва Международната космическа станция за изследване на производството на храна в Космоса и при екстремни климатични условия на Земята.

Пандемията принуди много страни да преосмислят как да изхранват населението си. Богати на петрол, но оскъдни на вода, страни като Обединените арабски емирства, които внасят до 90% от храната си, работят за увеличаване на вътрешното производство и инвестират в земеделие в чужбина още от началото на кризата с храните преди десетилетие. Кризата от коронавируса сега ускорява тези планове.

„Това, което научихме от 2020 г., е необходимостта от подобряване на независимостта ни и да бъдем по-ефективни с ресурсите, с които разполагаме“, каза в интервю Тарик Бин Хенди, генерален директор на ADIO.

Тази година ОАЕ обявиха проект за отглеждане на ориз в пустинята и внесоха 4500 млекодойни крави от Уругвай.

Абу Даби ще предостави финансови и нефинансови стимули за разширяване на дейността на компаниите в емирството. FreshToHome Foods ще работи за развитие на рибовъдството, докато Pure Harvest Smart Farms, която вече има оранжерии в Обединените арабски емирства, ще инвестира в изкуствен интелект, автономно отглеждане и роботика в новите ферми в Ал Айн - град оазис близо до границата с Оман.

NanoRacks създава център за космически изследвания в Абу Даби, за да разработи технология за отглеждане в пустинята и дългосрочно изследване на космоса.

По-рано тази година са направени инвестиции в размер на 100 милиона долара, за да се насърчат технологичните компании в областта на земеделието с цел развитие на научноизследователска и развойна дейност в Абу Даби, което привлече земеделски компании като AeroFarms.