Денят на изборите в САЩ: Икономиката, Covid и расата разделят американския електорат

Тръмп е най-силно подкрепен от белите мъже без висше образование в провинциалните щати, а Байдън - от цветнокожите, жените и висшистите в големите градове

09:46 | 4 ноември 2020
Обновен: 12:20 | 4 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Портретът на Америка, разкрит на президентските избори във вторник, е на един от най-дълбоко разделените нации, между мъже и жени, между бели и цветнокожи, жители на градове и провинции, завършили колеж и на тези без образование, както и на тези с различни виждания относно пандемията на коронавирус и предотвратяване на допълнителни щети за икономиката, пише в свой анализ The Wall Street Journal

Национално проучване на избирателите, проведено от The Wall Street Journal и други медии, показва, че президентът Тръмп е най-силно подкрепен от мъжете, белите гласоподаватели без висше образование, жителите на провинциални райони и онези, които са мнение, че правителството трябва да приотизира икономиката, дори и това да увеличи разпространението на коронавируса.

Демократът Джо Байдън беше по-силно облагодетелстван от подкрепата на жени, градски жители и тези от предградията, както и бели избиратели с висше образование. 

Проучването на AP VoteCast, което включва над 100 000 регистрирани гласоподаватели на национално ниво, не се опитва да предскаже победителя в състезанието, който все още се очаква да бъде обявен. Но анкетата очертава много подробно сложната мозайка на американския електорат през 2020 г., който се очаква да счупи рекорда за избирателна активност преди четири години, когато над 136 милиона бяха гласували в президентската надпревара.

Проучването е проведено от 28 октомври до 3 ноември от NORC към University of Chicago. Границата на статистическата грешка варира плюс-минус по-малко от един процент върху пълната извадка.

В интервю за The Wall Street Journal във вторник от северната страна на Милуоки, 55-годишният Джефри Бригс, поддръжник на демократите през целия си живот и помощник-мениджър на офис сграда и чернокож избирател, заяви, че категорично се противопоставя на президента заради неговата реторика по отношение на расовата дискриминация.

„На хората просто им писна от расовото разделение, което Тръмп влоши. Все едно направи всичко възможно, за да докаже, че е негоден за работата“, коментира Бригс.

В Бъкс Каунти, предградие близо до Филаделфия, Джеймс Фабър и съпругата му Карън Фабер заявиха, че одобряват икономическата политика на Тръмп и смятат, че поредният локдаун би навредил на икономиката.

Като собственици на малък бизнес 71-годишният Джеймс Фабер е собственик на автокъща, а Карън Фабер управлява център за детски грижи. Двамата се справят с последиците от блокиранията. 63-годишната Фабер сподели, че бизнесът й е спрян през март и е отворен едва през юни, а като отчита 50-процентен спад, тъй като родителите се страхуват от коронавируса. Семейството се притенснява, че президентството на Байдън допълнително ще навреди на малкия бизнес.

„Той ще затвори страната“, коментират Фабер за Байдън.

По основен въпрос на кампанията - балансиране на разпространението на пандемия, довела до над 230 000 регистрирани смъртни случая в САЩ, спрямо по-нататъшни щети за икономиката, около шест от всеки 10 гласували заявиха, че е по-важно да се ограничи разпространението на болестта, докато около 40% казват, че ограничаването на допълнителни щети за икономиката е с приоритет. Цифрите бяха подобни в колебливите щати Северна Каролина, Пенсилвания, Флорида и Джорджия.

Сред онези, които смятат, че главният приоритет на федералното правителство трябва да бъде намаляване на разпространението на Covid-19, около осем на всеки 10 подкрепят Байдън. 

Относно политиката на Тръмп в отговор на коронавируса почти 6 от 10 гласоподаватели на национално ниво са заявикли, че не одобряват свършената от него работа, докато около 4 от 10 го подкрепят.

Дейвид Майърс, 81-годишен енорийски свещеник и адвокат в Гуадалупе, Аризона, заяви, че е погребал 21 души, починали от Covid-19. Майърс сподели, че е гласувал за Байдън.

„Той причини проблемите, които ние имаме“, казва Майърс. 

61-годишният Дейвид Йейтс, пенсиониран доставчик, който сега работи в магазин на Lowe’s Cos., носи със себе си огнестрелно оръжие, докато гласуваше за Тръмп в Милкрийк Тоуншип, Пенсилвания.

"Обяснете ми как този коронавирус е по вина на Доналд Тръмп. Това не е нещо, което някой би могъл да контролира", коментира Йейтс. 

Отговорът на федералното правителство на пандемията се смята като фактор за вземане на решение при гласуването на 95% от избирателите. Байдън, който подчерта, че по-добре ще се вслушва в съветите на лекарите, отколкото в Тръмп, е подкрепен от малко повече от половината от тези избиратели.

На въпрос кой е по-подготвен да се справи с пандемията около половината от избирателите посочват Байдън, докато малко повече от една трета подкрепят 45-ия президент. Тръмп е смятан за по-силен в управлението на икономиката от Байдън с около 7 процентни пункта.

По-голямата част от гласоподавателите заявяват, че са взели решения преди изборния ден, като около три четвърти са споделили, че са знаели кого ще изберат „през цялото време“. Други двама от 10 заявяват, че са решили по време на кампанията, докато само 5% са казали, че са взели решение през последните няколко дни.

На фона на нарастващата вероятност за забавяне на броенето на гласовете, една четвърт от гласоподавателите посочват, че са много уверени, че резултатите ще бъдат отчетени точно, а малко повече от 40 на сто ще поставят под съмнение резултатите. 

Байдън намери по-силна подкрепа в американските предградия, която традиционно е критично важна в президентските избори. Той получи подкрепата на 57%  на населението в тези области, в сравнение с 41% за Тръмп.

„Всеки път, когато видя нещо за Тръмп, то е просто негативно“, коментира 34-годишната Ангел Гастон, която живее в Бърнсвил, предградие на Минеаполис. Тя е гласувала за Байдън.

77-годишният Грант Хотън заяви, че му е харесало твърдото отношение на Тръмп във връзка с протестите за расовата справедливост. 

„Не виждам повече протести“, каза Хотън, който живее в предградието Стърлинг Хайтс, Мичиган.

Според проучването Тръмп е спечелил по-голям дял от белите гласоподаватели в национален мащаб - 52% на 46%, докато Байдън е спечелил подкрепата на девет от 10 избиратели сред чернокожите.

Сред латиноамериканците Байдън печели приблизително две трети от гласовете на национално ниво. 

Тръмп получава силна подкрепа в провинциалните щати, като 62% са гласували за него в сравнение с 36% за Байдън.

Избирателите без висше образование са най-склонни да подкрепят Тръмп, като 48% от тях са гласували за него. Байдън получи подкрепата на 60% от тези с висше образование.

Най-важният въпрос за избирателите в национален мащаб е пандемията, последвана от работни места и икономика, показва проучването.

Преобладаващото мнозинство не са обнадеждени от пътя, по който страната е поела, като 63% казват, че тя върви в грешната посока. 

Участниците в проучването са еднакво песимистични по отношение на оценката си за икономиката, като шест от 10 оценяват политиката като лоша или не достатъчно добра, а четирима от 10 смятат подхода на Тръмп за добър или отличен.

Байдън има 18-процентно предимство сред жените. Мъжете бяха по-тясно разделени, като 49% подкрепят Байдън, а 48% - Тръмп.

Сред тези на 65 и повече години г-н Байдън и г-н Тръмп получиха приблизително еднакви дялове подкрепа.

Байдън също получи по-голяма подкрепа на избиратели на възраст между 18 и 29 години - 63% спрямо 33% за Тръмп.

Докато двете партии се стремяха да разширят електората, Байдън видя по-силна подкрепа от гласоподавателите за първи път, спечелвайки шест от 10 от тях.

Повече от три четвърти от гласувалите заявиха, че е изключително важно следващият президент да обедини страната. По това отношение Байдън е подкрепен от приблизително шест на всеки 10.

Три четвърти от гласувалите заявяват, че е много или донякъде важно следващият президент да промени политическата система и подкрепата за Тръмп и Байдън е приблизително равна сред тази група.