Златото се отправя към трета поред месечна загуба

Това е най-дългият период на понижение в стойността на благородния метал от 2019 г.

11:45 | 30 октомври 2020
Обновен: 11:45 | 30 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се насочва към третия си месечен спад, регистрирайки най-дългия период на понижение в стойността си от 2019 г., тъй като инвеститорите предпочитат долара като убежище в последните дни преди ключовите президентски избори в САЩ през следващата седмица, предава Bloomberg.

Откакто постигна рекорд през август, напредъкът на златото се колебае, като цената му губи своя възходящ импулс, тъй като инвеститорите изразяват притеснения дали стойността на благородния метал не се е повишила твърде много и твърде бързо. И все пак златото, притежавано от борсово търгуваните фондове, остава рекордно високи. Според анализаторите на Standard Chartered Bank апетитът към златото може да се повиши, ако Джо Байдън победи Доналд Тръмп в надпреварата за президентския пост и демократите поемат контрола над Сената.

 Златото

Златото се отправя към трети месечен спад. Графика: Bloomberg

„Отсега до изборите подозираме, че благородните метали ще бъдат силно волатилни“, казва Джеймс Стил, главен анализатор в HSBC Securities., в бележка. Той обясни, че увеличенията на рисковите настроения обикновено оскъпяват щатския долар, което отслабва златото и среброто. Но с нарастващите опасения на Covid-19 и наближаващите избори, златото и среброто ще останат волатилни, но ще получат повече подкрепа от търсенето на безопасно убежище.

По отношение на стимулите САЩ са в задънена улица, но перспективата за повече действия в Европа нараства. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин обвини председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че прави „политически трикове“, като отказва да предложи компромиси.

Междувременно управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард изрази само „слабо съмнение“, че централните банкери ще се споразумеят за нов пакет през декември.

Към 11:30 ч. българско време фючърсите върху златото все пак поскъпват с 0.28% до 1873.20 долара за тройунция. Спот цената на златото се повишава с 0.35% до 1874.07 долара за тройунция след затваряне в четвъртък на най-ниското ниво от 25 септември. Досега този месец златото с незабавна доставка е загубило 0,9% от стойността си. За сравнение ндексът Bloomberg Dollar Spot нарасна с 1,3% тази седмица.