Очаквано ЕЦБ остави политиката си без промяна, но загатна за възможна такава през декември

Институцията остава предпазлива въпреки новите блокади, въведени в част от държавите в региона

15:12 | 29 октомври 2020
Обновен: 15:13 | 29 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg
Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка реши да запази лихвените си проценти и по-широката си парична политика непроменени в четвъртък, въпреки че страните от региона налагат нови ограничителни мерки, за да се справят с повишаването на случаите на коронавирус.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитите и депозитите остават непроменени съответно при 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Управителният съвет ще продължи изпълнението на програмата си за спешни пандемични покупки на активи (PEPP) с общ пакет от 1,35 трилиона евро. Нетните покупки на активи по PEPP ще продължат поне до края на юни 2021 г. и при всички случаи, докато ЕЦБ не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила. Управителният съвет ще реинвестира плащанията по главница от падежи на ценни книжа, закупени в рамките на PEPP, най-малко до края на 2022 г.

Повече от половината програма все още не е изразходвана, така че централните банкери разполагат с много „огнева мощ“ и могат да ускорят покупките при необходимост. Икономистите прогнозират, че ще бъдат добавени още 500 милиарда евро през декември, когато ще бъдат публикувани и актуализираните икономически прогнози на институцията, както и първата прогноза за 2023 г.

Нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще продължат с месечен темп от 20 милиарда евро, заедно с покупките по допълнителния временен пакет от 120 милиард евро до края на годината. ЕЦБ също ще продължи да осигурява достатъчно ликвидност чрез своите операции по рефинансиране. По-специално, третата поредица от целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки банковото кредитиране за компании и домакинства.

"В сегашната среда на рискове, очевидно наклонени надолу, Управителният съвет внимателно ще оцени постъпващата информация, включително динамиката на пандемията, перспективите за въвеждане на ваксини и развитието на обменния курс. Новият кръг от макроикономически прогнози през декември ще позволи цялостна преоценка на икономическите перспективи и баланса на рисковете. Въз основа на тази актуализирана оценка Управителният съвет ще калибрира своите инструменти според случая, за да отговори на разгръщащата се ситуация и да гарантира, че условията за финансиране остават благоприятни за подпомагане на икономическото възстановяване и противодействие на отрицателното въздействие на пандемията върху прогнозираната инфлация", пише в решението за паричната политика, публикувано след задеданието на институцията днес.

Залозите за изненадващо решение за допълнителни стимули започват да да нарстват на фона на втрата вълна на коронавируса и понижаващите се икономически настроения. Въпреки че по-голямата част от икономистите и инвеститорите все още очакват нови стимули през декември, днес те искаха да получат сигнал от управителя Кристин Лагард за повече подкрепа преди края на годината.

„Не мисля, че Управителният съвет е готов да приеме нови мерки. Може би ще чуем по-ясно, че нещо идва", каза преди публикуването на решението Флориан Хенсе, икономист в Berenberg.

Лагард вече предупреди, че икономиката се изправя пред по-големи проблеми, отколкото се очакваше по-рано. Въпреки че настоящите прогнози на ЕЦБ предполагат неравномерно възстановяване, по-рано този месец французойката заяви, че възраждащото се разпространение на вируса е дошло по-рано, отколкото учените са очаквали и това „не е добра поличба“.

„Икономическата картина определено се влоши. След като Франция се върна към национална блокировка и Германия затвори големи части от икономиката си, двойната рецесия в еврозоната не може да бъде избегната", каза Карстен Бжески, главен икономист в ING Германия.

Влошената икономика означава, че инфлацията - основния мандат на ЕЦБ - ще се нуждае от още повече време, за да се съживи. От август процентът е отрицателен и се очаква да остане под нулата през останалата част от годината. Особено обезпокоителна е дългосрочната перспектива. Икономистите прогнозират средно ниво на инфлацията от едва 1,5% през 2023 г., много под целта на ЕЦБ.

Въпреки това се очаква, че в своя стратегически преглед институцията ще ревизира подхода си към инфлацията, залагайки на целеви диапазон вместо сегашната си цел за ценови ръст от "близо до, но малко под 2%".

През миналата седмица централната банка проведе събитието ECB Listens (ЕЦБ слуша), което е част от стратегическия преглед на институцията. По време на събитието профсъюзите, екоактивисти и социалните групи призоваха централните банкери да бъдат по-внимателни към страничните ефекти на своите политики.