Биткойнът доближава най-високото си ниво след спукването на балона през 2018 г.

Криптофеновете се радват на редица новини, които подкрепят пазара

16:02 | 27 октомври 2020
Обновен: 16:43 | 29 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-популярната криптовалута биткойн се доближава до нива, които не са наблюдавани от спукването на балона на криптопазара от почти три година, съобщава Bloomberg.

Най-голямата цифрова валута по пазарна капитализация поскъпва с 3.7% до 13 497 долара във вторник, което е точно под върха от 13 851 долара, достигнат на 26 юни 2019 г. Ако сегашното ниво бъде прескочено, то ще бъде най-високото от януари 2018 г., когато биткойът се търгуваше за 16 932 долара или само седмици, след като криптовалутата достигна рекордната цена от 20 хил. долара. През декември 2018 г. той спадна до ниво от 3136 долара.

Биткойнът продължава

Биткойнът продължава да поскъпва. Графика: Bloomberg

Криптофеновете се радват на редица новини, които подкрепят пазара – от възможността клиентите на PayPal Holdings да могат да използват цифрови монети до пускането на биткойн фонд от страна на Fidelity Investments.

"Изглежда, че има повече вълнение на пазара и че криптоактивите ще се използват по-често", коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. Според него светът изглежда готов за дигитална валута.

Освен това централните банки по света проявяват по-голям интерес към създаването на цифрови пари. По-рано този месец, например, Европейската централна банка заяви, че ще започне да експериментира с цифрова версия на еврото, докато провежда обществена консултация по темата. Мнозина възприемат стъпката като голям напредък към въвеждането на технологията.

Биткойнът е поскъпнал с почти 25% този месец и с над 80% тази година. Криптоиндексът Bloomberg Galaxy Crypto Index, който проследява най-големите криптовалути, е нараснал с около 17% през октомври.