NY Times: Тръмп има банкова сметка в Китай

Компанията на Тръмп има разкрита китайска банкова сметка, чиято единствена цел е плащане на местни данъци

15:59 | 21 октомври 2020
Обновен: 16:00 | 21 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Амерканският президент Доналд Тръмп притежава банкова сметка в Китай, където от години се стреми да реализира множество бизнес проекти, съобщава New York Times, цитиран от BBC. 

Сметката се контролира от Trump International Hotels Management и от нея са били платени данъци в Китай между 2013 и 2015 г. По думите на говорител на американския държавен глава сметката е предназначена единствено "за проучване на потенциала за хотелски сделки в Азия".

Освен въвличането на САЩ в търговска война с Китай, 45-тият президент на САЩ многократно отправя критики към американските фирми, които правят бизнес във втората икономика в света.

NY Times е успял да разкрие съществуването на сметката, след като американското издадение е получило достъп до данъчните декларации на Тръмп, които освен лична финансова информация, съдържат и отчетите на Trump International Hotels Management.

Предишни публикации на вестника разкриха, че Доналд Тръмп е платил само 750 щатски долара федерални данъци през 2016 и 2017 г. по време на първата година от управлението му.

От китайската банкова сметка са били изплатени 188 561 долара местни данъци.

45-тият президент е явен критик на съперника си Джо Байдън и неговата политика спрямо Китай. Сравнително скоро администрацията на Тръмп насочи мерника си срещу сина на бившия вицепрезидент Хънтър Байдън, отправяйки необосновани твърдения за отношенията на двамата с азиатската страна. Нито в данъчни декларации на семейство Байдън, нито в оповестените им финансови отчети не фигурират бизнес сделки или трансакции, свързани с Пекин.

Празен офис

Алън Гартен, адвокат на Trump Organization, определи новите разкрития на NY Times като "чиста спекулация" и заяви, че са направени "погрешни изводи".
Адвокатът заяви пред американския вестник, че Trump International Hotels Management "е открил сметка в китайска банка, която има клонове в САЩ, за да плаща местни данъци".

„Никакви сделки, трансакции или други бизнес дейности не са били реализирани и от 2015 г. офисът на компанията е празен“, пояснява Гартен.

"Въпреки че банковата сметка остава отворена, тя никога не е била използвана за други цели", добави още адвокатът пред NY Times.

Американският президент има множество бизнес интереси както в САЩ, така и по света. Сред тях са голф игрища в Шотландия и Ирландия и верига от петзвездни луксозни хотели. NY Times разкри още, че, освен в Китай, Доналд Тръмп е притежател на чуждестранни банкови сметки във Великобритания и Ирландия.

„Край на зависимостта ни от Китай“

През август 45-тият обяви планове да предложи данъчни кредити и облекчения за американски фирми, като по този начин да ги примами да преместят заводите си от Китай. Но същевременно заплаши да разтрогне договори за обществени поръчки, сключени с фирми, които продължават да възлагат работа на външни китайски изпълнители.  

По време на реч американският президент обеща да създаде 10 милиона работни места за 10 месеца, като каза, че  САЩ ще прекрати зависимостта си от Китай". В пълен контраст NY Times подробно описва как Тръмп се стреми да реализира бизнес начинания в Китай. Усилията му са се ускорили през 2012 г. с откриването на офис на Trump International Hotels Management в Шанхай.

Получените данъчни декларации на американския президент показват, че той е инвестирал най-малко 192 000 долара в пет малки компании, създадени специално за осъществяване на проекти в Китай в продължение на няколко години.

Петте компании са публикували най-малко 97 400 щатски долара бизнес разходи от 2010 г., като сравнително наскоро са били направени няколко малки данъчни погасявания и са били изплатени такси за счетоводни услуги.

Плановете на американския президент в Китай до голяма степен са ръководени от Trump International Hotels Management, която е пряк собственик на THC China Development, разкриват от NY Times.

Какви са последните развития по президентската надпревара в САЩ?

Остават две седмици до изборите, а Джо Байдън отново остана извън публичното пространство през изминалия ден в подготовка за последния президентски дебат в четвъртък. Бившият вицепрезидент поддържа стабилна преднина в националните социологически проучвания.

Доналд Тръмп, отправяйки заявки и обещания към американския народ, отново настоя, че САЩ се справят добре с пандемията, въпреки цифрите, които показват ръст на броя заразени и хоспитализирани в почти всички щати.

Първата дама Мелания Тръмп отмени планирана изява, част от предизборната кампания, която трябваше да се състои на митинг заедно с президента в Ери, Пенсилвания, тъй като все още тя показва симптоми на Covid-19.

В сряда 44-тият президент Барак Обама ще направи първото си участие в кампанията на Байдън по време на шествие във Филаделфия. Тръмп пък ще проведе още един митинг в негова подкрепа - този път в Гастония, Северна Каролина.