Улиците на Париж опустяха след последните мерки срещу Covid-19

Френските икономически фундаменти са силни и държавата ще направи каквото е необходимо, за да запази икономическата активност, заяви финансовият министър

17:06 | 18 октомври 2020
Обновен: 17:20 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Улиците на Париж и осем други френски градове останаха пусти в събота, след като в тях бяха въведени полицейски часове, пише BBC.

Мярката е насочена към ограничаване на разпространението на коронавируса във Франция, която се превърна в едно от огнищата на заразата в Европа.

Те предизвикаха оплаквания от собственици на ресторанти, които се борят за спасяването на бизнесите си след двата месеца на строги ограничения от пролетта.

Над 20 милиона души са засегнати във Франция от едномесечните полицейски часове, включително в Марсилия, Лион, Лил и Тулуза, както и в столицата. Полицейските часове са валидни всяка нощ от 21:00 до 06:00 часа.

По думите на президента Еманюел Макрон рестрикциите са необходими, за да се избегне риска от недостиг на капацитет в болниците.

Мнозина обаче са притеснени относно ефекта, който мерките ще окажат на бизнеса.

“Със сигурност ще има служители, които ще изгубят работите си”, посочва Стефано Анселмо, мениджър на италианския ресторант Bianco в Париж. “Това е бедствие”, добавя той.

Франция докладва за рекорден брой нови случаи на Covid-19 в събота - 32427. Ден по-рано в страната бяха установени 25086 нови случаи.

"Френските икономически фундаменти са силни и държавата ще направи каквото е необходимо, за да запази икономическата активност на фона на разпространението на коронавируса", заяви финансовият министър Бруно льо Мер, цитиран от Bloomberg.

Правителството в Париж инжектира 470 милиарда евро (551 милиарда долара) от март насам в икономиката за борба с ефектите от пандемията, като други 100 милиарда евро разходи са предвидени до края на годината, стана ясно от изказването на Льо Мер.

“Предизвикателството е да гарантираме, че икономиката продължава да работи”, заяви финансовият министър на Франция в интервю за France 3 в неделя.

“Ние съгласуваме борбара срещу разпространението на коронавируса с рестартирането на икономиката, защото икономическата криза също има много силно социално отражение”, добави той.