Банките във Великобритания ограничават кредитирането на търговски недвижими имоти

Коронакризата увеличи рисковете от неизпълнения по заемите

18:19 | 16 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Банките във Великобритания поставят спирачките за кредитирането на търговски недвижими имоти на фона на икономическия удар от пандемията, който увеличи страховете от неизпълнения, съобщава Bloomberg.

Новите заеми се понижават с 34% през първата половина на 2020 г. на годишна база до 15,5 милиарда паунда (20,2 милиарда долара), сочи доклад на Бизнес училището в Лондонското сити. Над една пета от кредиторите, участвали в изследването, заявиха, че не са предоставяли нови заеми за търговски имоти през периода.

Кредиторите се

Кредиторите се оттеглят от търговските недвижими имоти в Кралството. Графика: Bloomberg 

Коронавирусът тласна Великобритания към болезнена рецесия. Правителствените мерки за овладяване на пандемията принудиха много бизнеси - особено ресторанти, барове и търговци на дребно, да затворят, понижавайки способността им да заплащат наемите си и заплашвайки цените на имотите.

“Краткосрочните ефекти от коронавирусната пандемия едва сега стават видими, но дългосрочните ще засегнат кредитирането и банкирането през следващата година и отвъд нея”, заяви Никол Лукс, старши изследовател в Бизнес училището и автор на доклада.

Много кредитори вече са удължили заемите или са предоставили краркосрочно рефинансиране на затруднените кредитополучатели, става ясно още от доклада. Това може да се промени през четвъртото тримесечие, когато могат да започнат действия по принудително изпълнение за някои типове имоти, включително магазини, търговски центрове и хотели.