Възстановяването на Великобритания се забавя драстично

Графика на деня за 9 октомври

11:08 | 9 октомври 2020
Обновен: 11:08 | 9 октомври 2020
Преводач: Нина Луканова
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Великобритания се забави драстично през август, поставяйки силата на възстановяването на страната под съмнение, тъй като коронавирусните инфекции нарастват през последните няколко месеца на годината, съобщава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт нараства с 2,1% през август на месечна база в сравнение с прогнозите на икономистите за 4,6%, въпреки че правителството засили усилията си за съживяване на затруднения хотелиерски бранш. Това е още един знак, че страната рискува да изостане от най-големите европейски държави.

БВП сега е с 10% по-нисък, отколкото преди пандемията, в сравнение с около 5% във Франция. Великобритания имаше най-голямото свиване сред големите европейски икономики през второто тримесечие, както и една от най-високите смъртности в света от вируса.

Градовете на страната вече са подложени на ограничения поради скок на случаите на заразени с Covid-19. В същото време политиците казват, че ще увеличат паричните и фискалните стимули, ако е необходимо.