Митата на ЕС върху американския износ ще зависят от изхода на изборите в САЩ

Блокът се надява, че може да постигне по-голям успех в преговорите в случай на победа на демократите на 3 ноември

18:42 | 13 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Mike Siegel/The Seattle Times/Bloomberg
Снимка: Mike Siegel/The Seattle Times/Bloomberg

Световната търговска организация обяви във вторник, че Европейският съюз може да наложи мита на стойност 4 милиарда долара върху американския износ, но блокът вероятно няма да действа до президентските избори в САЩ, заявиха запознати източници, цитирани от Bloomberg. 

Размерът на митата, който ЕС може да наложи на САЩ заради нелегалните субсидии за Boeing, е по-малък спрямо този, който Вашингтон получи право да наложи (7,5 милиарда долара) в паралелен спор относно европейския конкурент на самолетния производител Airbus. 

ЕС вече изготви списък с американски продукти, върху които ще въведе мита. Въпреки че той таргетира политически важни индустрии за президента Доналд Тръмп и републиканците - включително самолетостроенето, въглищата, земеделските продукти и морските храни, блокът вероятно ще изчака до президентските избори на 3 ноември, за да види дали е възможно споразумение, твърдят запознатите източници. 

С изчакването 27-членния блок може да се опита да поднови преговорите за споразумение с Тръмп и да прецени дали разговорите могат да протекат по-добре в случай, че кандидатът на демократите Джо Байдън спечели вота. Boeing и Airbus призоваха за подновяване на разговорите, след като решението стана публично. 

ЕС може

ЕС може да наложи мита за 4 милиарда долара върху американски продукти. Графика: Bloomberg 

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис вече сигнализира за трудностите в преговорите с настоящата администрация в Белия дом. 

“Вероятно с нова администрация ще бъде по-лесно, защото ние знаем, че за съжаление администрацията на Тръмп подкрепя тези едностранни действия в сфери на търговията, които създават много напрежение и проблеми”, заяви Домбровскис пред членове на Европейския парламент по-рано този месец. 

През последните три години САЩ наложиха мита върху европейския износ на стомана и алуминий и заплашиха да въведат допълнителни тарифи за милиарди долари, ако Франция и други европейски страни преминат към плановете си за данъчно облагане на дигитални компании като Facebook и Google.

Тони Блинкен, съветникът по външна търговия в президентската кампания на Байдън, вече заяви, че кандидатът на демократите иска да сложи край на “изкуствената търговска война” на Тръмп с Европа.