МВФ подобри прогнозата си за икономиката, очакваният спад у нас остава 4%

Институцията очаква глобалната икономика да се свие с 4,4% през 2020 г.

17:55 | 13 октомври 2020
Обновен: 18:00 | 13 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че световната икономика все още е изправена пред неравномерно възстановяване, докато коронавирусната пандемия не бъде овладяна, въпреки че представи по-оптимистична прогноза за тазгодишната рецесия на фона на огромните стимули на централните банки и правителствата, съобщава Bloomberg.

В последния си доклад МВФ ревизира очаквания спад на глобалната икономика през 2020 г. до 4,4% спрямо по-ранната прогноза на институцията от юни за понижение на световния брутен вътрешен продукт от 4,9%. През 2021 г. се очаква глобалната икономика да нарасне с 5,2%, като прогнозите са ревизирани в посока надолу спрямо по-ранните очаквания за ръст от 5,4%. Като цяло връщането на нивата преди кризата ще бъде продължително, а COVID ще струва на света 28 трилиона долара, допълват още от МВФ.

За България фондът запазва прогнозата си от април, че икономиката на страната ще се свие с 4% през 2020 година. През 2021 г. ще има възстановяване и ръст от 4,1%.

Small upward

„Възстановяването не е гарантирано, докато пандемията продължава да се разпространява“, пише в доклада главният икономист на институцията Гита Гопинат. „Икономиките навсякъде са изправени пред труднoсти по пътя за връщане обратно към нивата на предпандемична активност“, добавя тя. 

Влиянието на спада е облекчено от политическите инициативи, включително европейския пакет за възстановяване и мащабните покупки на облигации от централните банки, посочват още от фонда. 

"Политиците и централните банкери трябва да избягват преждевременното оттегляне на подкрепата, за да се изключат нови забавяния", коментира още Гопинат. Прогнозите предполагат, че паричната политика ще се запази сходна с настоящата до 2025 г., което ще спомогне за облекчаване на тежестите по обслужването на дълга за много страни. По данни на МВФ правителствата по света за инжектирали в икономиката общо шест трилиона долара под формата на директни данъчни и разходни мерки. 

Прогнозата на фонда е базирана на очакванията, че мерките за социална дистанция ще останат в сила и следващата година, но постепенно ще бъдат облекчавани след по-широкото разпространение на ваксина. Предполага се също така, че локалното предаване на вируса навсякъде ще доведено до ниски нива до края на 2022 г.

Ревизираната прогноза на МВФ отразява по-добрите от очакваното данни за САЩ и еврозоната за второто тримесечие, както и завръщането към растежа на Китай, което надмина очакванията. 

Институцията прогнозира, че американската икономика ще се свие с 4,3% тази година, като предишните очаквания бяха за 8-процентен спад. Настоящата пргноза обаче няма предвид възможен нов пакет от стимули в страната. През следващата година най-голямата икономика в света ще нарасне с 3,1%, смятат от МВФ, като прогнозата е понижена спрямо предишната за 4,5-процентен ръст. 

Очакванията са икономиката на еврозоната да се свие с 8,3% през тази година в сравнение с по-ранната прогноза за 10,2-процентен спад, преди да отбележи ръст от 5,2% през 2021 г. 

2020 GDP

Икономиката на Китай остава единствената сред големите, за която се очаква да отчете растеж от 1,9% през тази година и 8,2% през следващата. 

Свиването на БВП на развитите страни ще бъде по-значимо - с 5,8 на сто, спрямо 3,3% за развиващите се пазари.