Инвеститорското доверие в германската икономика отслабва на фона на възраждащата се пандемия

Показателят на ZEW се понижава до 56,1 пункта през октомври - най-ниското ниво от пет месеца насам

13:47 | 13 октомври 2020
Обновен: 14:47 | 13 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz

Инвеститорското доверие в перспективите пред германската икономика отслабва, сигнализирайки опасения на фона на възраждането на пандемията, което може да подкопае възстановяването, съобщава Bloomberg. 

Показателят на изследователския институт ZEW се понижава до 56,1 пункта през октомври - най-ниското ниво от пет месеца насам, спрямо достигнатите 77,4 пункта предходния месец, като е дори под най-песимистичните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти. Измерителят за еврозоната също се понижава. Спадът на увереността е отчетен на фона на доклад на централната банка на страната, който предупреждава за предизвикателства за финансовата система от фалити на компании и дългови проблеми. 

Надеждите за

Надеждите за възстановяването на германската икономика отслабват. Графика: Bloomberg 

Европейските държави се борят да овладеят възраждането на пандемията. В Германия, най-голямата европейска икономика, случаите на новозаразени се повишават с най-бърз темп от началото на април, като 6500 са установените нови случаи на Covid-19 за последното денонощие към вторник сутринта. 

Европейските лидери въведоха строги ограничения за овладяване на нарастващия брой на новозаразени - ход, който може да постави под риск възстановяването на региона. Бундесбанк очаква германската икономика да отчете слаб ръст през това тримесечие, докато Националната статистическа служба на Франция прогнозира стагнация за същия период. 

“Голямата еуфория от август и септември изглежда отшумя”, заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах. “Скорошният рязък ръст на броя на коронавирусните инфекции увеличава несигурността около икономическото развитие”, добави той. 

В същото време подкрепата остава налична. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел планира да продаде рекордно количество дълг през следващата година, за да финансира отговора си срещу кризата, като позволява на компаниите да ползват засилена държавна подкрепа за изплащане на възнагражденията до края на следващата година. 

Европейската централна банка също е решена да запази експанзивната си фискална политика. Междувременно Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви в понеделник, че правителствата не трябва да се тревожат за нарастващите нива на дълга на този етап. 

Очаква се централната банка да увеличи извънредната си програма за изкупуване на облигации на стойност 1,35 трилиона евро преди края на тази година, вероятно на заседанието си през декември. Главният икономист Филип Лейн посочи, че централните банкери ще взимат решения “заседание за заседание” относно това дали стимули ще бъдат необходими. Следващата среща на членовете на институцията е насрочена за 29 октомври.