Фед ще обсъжда програмата за изкупуване на облигации на предстоящите си заседания

Това става ясно от протоколите от последното заседание на централната банка, проведено през септември

21:32 | 7 октомври 2020
Обновен: 21:44 | 7 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Drew Angerer/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Drew Angerer/Bloomberg

Централните банкери на Федералния резерв на САЩ са обсъждали минялия месец начините, по които новата им политическа рамка да се приложи към ударената от пандемията икономика, показват протоколи от заседанието на 15 и 16 септември, пише The Wall Street Journal. 

Някои централни банкери са потърсили възможност за допълнителен дебат относно бъдещето на програмата за изкупуване на облигации на Фед, сигнализирайки, че са отворени за промяната или увеличението ѝ, съобщава Bloomberg. 

Протоколът от заседанието на Федералния комитет за отворения пазар, публикуван в сряда, показва, че някои от членовете му „отбелязват, че на бъдещи срещи би било целесъобразно да се направи допълнителна оценка и да се информира как програмата за изкупуване на облигации на Комитета би могла да подкрепи най-добре“ целите на централната банка. 

Централните банкери се съгласиха в рамките на последното си засегание да запазят основните лихви близки до нулата, докато пазарът на труда достигне максимална заетост и инфлацията се ускори до 2% и е напът да надвиши тази цел за известно време.  Според централните банкери обаче икономиката няма да достигне заложената цел до 2023 или 2024 г., тъй като постепенно се възстановява от суровата рецесия, предизвикана от коронавирусната пандемия. 

Служителите на Федералния резерв също се притесняват, че липсата на допълнителни фискални стимули ще застраши възстановяването на икономиката, която нараства по-бързо от очакваното, съобщава Investor.bg. Тази подкрепа е застрашена, тъй като преговорите между Белия дом и демократите в Конгреса бяха прекъснати и може да не се възобновят преди президентските избори през ноември.

„Много участници отбелязаха, че тяхната икономическа перспектива предполага допълнителна фискална подкрепа и че ако бъдещата фискална подкрепа бъде значително по-малка или се приложи значително по-късно от очакваното, темпът на възстановяване може да бъде по-бавен от очакваното“, се посочва в резюмето на срещата.