Лагард даде поредно обещание за запазването на стимулите до края на коронакризата

В противен случай еврозоната може да се „изправи на ръба на скалата“, рискувайки напредъка, смята французойката

16:57 | 7 октомври 2020
Обновен: 17:05 | 7 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg
Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща да не премахва паричната подкрепа, докато кризата с коронавируса не приключи и отново повтори посланието си, че централните банки и фискалните власти трябва да работят заедно.

„Макроикономическите политики в еврозоната действаха силно, насочени към защита на производствения капацитет и работните места“, каза тя в интервю за Harvard International Review, публикувано в сряда. Според нея е важно тези мерки за подкрепа да не бъдат премахнати преждевременно, предава Bloomberg.

Вчера самата Лагард и главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн призоваха правителствата да продължат с фискалната си подкрепа. Управителят предупреди, че в противен случай еврозоната може да се „изправи на ръба на скалата“, рискувайки напредъка, постигнат досега.

Има признаци, обаче че възстановяването на еврозоната след облекчаването на блокадите срещу коронавируса се изчерпва, тъй като броят на заразените отново започва да нараства, принуждавайки правителствата да наложат нови ограничения.

По-рано в сряда Германия отчете изненадващ спад в промишленото си производство за август. От Френската статистическа агенция заявиха във вторник, че очакват икономиката на страната, която е втора по големина в региона,  да изпадне в стагнация през последните три месеца на годината. Южноевропейските държави се справят още по-зле, тъй като туристическите и хотелиерските им индустрии са особено силно засегнати от ограничения на пътуванията.

Икономическата активност

Само Германия бележи силен ръст на икономическата си активност. Графика: Bloomberg

Повечето икономисти очакват централната банка да увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации от 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) преди края на годината, най-вероятно на заседанието си през декември.