Путин похвали Тръмп, но не отхвърли възможността за сътрудничество и с Байдън

Руският президент също се пошегува с твърденията, че се намесва в президентските избори в САЩ

18:31 | 7 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Bloomberg
Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин похвали американския си колега Доналд Тръмп за подобряването на връзките между САЩ и Русия и заяви, че вижда и основания за сътрудничество с администрацията на Джо Байдън, като същевременно се пошегува с твърденията, че се намесва в президентските избори в САЩ, предава Bloomberg.

Твърденията за „предполагаемата хиперактивност“ на Русия в опит да повлияе на изборите в САЩ са „напълно неоснователни“, каза Путин в интервю за държавна телевизия, излъчено в сряда, на 68-ия му рожден ден. „И все пак, обвиненията помогнаха на имиджа на Русия, демонстрирайки нашето невероятно влияние и мощ“, заяви той шегувайки се.

В най-подробните си коментари до момента за президентската кампания Путин заяви, че Тръмп „многократно се обяви в полза“ на по-добри отношения с Русия и страната „със сигурност го оценява много“. Руският президент заяви още, че макар да има „доста остра антируска реторика“, кандидатът на Демократическата партия Байдън е обявил, че е готов да удължи новия ядрен договор START или да постигне нова сделка, ограничаваща стратегическите оръжия.

"Това вече е много сериозен елемент от нашето възможно сътрудничество".

Коментарите на лидера на Кремъл бяха направени ден, след като Тръмп обяви, че е разрешил разсекретяването на документи, свързани с разследването на ФБР за намесата на Русия в кампанията през 2016 г. Американският президент заклейми обвиненията като измама, дори когато американските разузнавателни агенции се съгласиха, че Русия се е намесила в кампанията за подпомагане на Тръмп и че прави това отново, за да дискредитира  Байдън.

Руската армия отбеляза рождения ден на президента, като обяви тестовото изстрелване в морето на една от новите си хиперзвукови ракети. Путин се похвали с разработването на ново поколение стратегически оръжия, въпреки че Русия призова САЩ да се споразумеят за удължаване на срока на новия договор START, който трябва да изтече през февруари.

Путин каза, че двупартийният консенсус в САЩ относно необходимостта за сдържане на Русия означава, че „намеренията, за които президентът Тръмп говори по-рано, не са напълно реализирани“.

"Администрацията на Тръмп е налагала или разширявала санкциите срещу Русия 46 пъти - повече от която и да е предишна такава", каза той.

Въпреки това търговията между Русия и САЩ е "нараснала забележимо, независимо всички ограничения" и съвместните усилия за стабилизиране на световните енергийни пазари също са били ефективни, каза Путин.

Руският лидер дори заяви, че ценностите на демократите са подобни на тези на Съветската комунистическа партия. "Дългогодишните връзки на съветския режим с чернокожата общност в САЩ също могат да бъдат основа за връзки с демократите", каза той.

"Равенство, братство, какво лошо има в това? Има някаква идеологическа основа за установяване на контакти с представител на Демократическата партия".