Deutsche Bank и Commerzbank одобряват сливанията, но не и сега

Според мениджмънта на двете германски банки предполагаемите ползи трябва да надвишат рисковете

20:20 | 30 септември 2020
Обновен: 20:29 | 30 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Топ ръководителите на Deutsche Bank и Commerzbank смятат, че сливанията на банки са чудесна идея, но просто да не се случват точно сега, предава Bloomberg.

Консолидацията може да помогне за отстраняване на хроничната липса на рентабилност на дадената банка, но това не е „краткосрочна тема“ за кредитора, заяви главният финансов директор Бетина Орлоп на виртуално събитие, организирано от Германската централна банка. Нейните коментари повтарят мнението на главния изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг, който миналата седмица отхвърли вероятността за сключване на големи сделки за банката си до края на периода на преструктуриране, което ще продължи през следващата година.

Двата най-големи публично търгувани кредитори в Германия са притиснати от години по програми за намаляване на разходите, насочени към подобряване на едни от най-лошите нива на възвръщаемост на собствен капитал в европейската финансова индустрия. Германските банкови гиганти проведоха официални разговори за потенциални сливания преди около 18 месеца, преди да ги прекратят, пояснявайки, че предполагаемите ползи от сделката не надвишават рисковете.

Назначението на Commerzbank през уикенда на изпълнителния директор на Deutsche Bank Манфред Кноф „поднови дебата за потенциално сливане между двете банки“, пише в бележка по-рано в сряда старши анализатор на Bloomberg Intelligence Филип Ричардс. Според него докато е сливането е възможно, очакванията са на Кноф по-скоро да му бъде връчен мандат да извърши на първо място стратегически ревизия на по-малката банка, фокусирана върху съкращаване на работни места и намаляване на корпоративните разходи.

При всички случаи Deutsche Bank би предпочела трансгранична сделка, посочи наскоро главният финансов директор Джеймс фон Молтке. 

По отношение на Commerzbank, няколко чуждестранни банки, включително ING и UniCredit, проявиха интерес за сливане след неуспешните преговори с Deutsche Bank, твърдят запознати лица.