ЕС отхвърли последните усилия на Великобритания за компромис в преговорите за Brexit

Рискът от финал на разговорите без споразумение все още е валиден

22:02 | 29 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейският съюз отхвърли последните усилия на Великобритания за изход от задънената улица в преговорите за Brexit, сигнализирайки, че разговорите, продължили осем месеца, едва ли ще успеят да постигнат напредък през тази седмица, съобщава Bloomberg. 

Великобритания се е опитала да преодолее различията, като е представила нов кръг от предложения за това как ще предоставя държавна помощ след Brexit, твърдят запознати източници. Въпросът е една от най-големите пречки пред споразумението.

Според представители на Брюксел обаче предложението на Кралството все още не е достатъчно, за да може преговорите да навлязат в интензивната финална фаза в края на седмицата. 

Това може да се промени, ако Великобритания покаже желание за допълнителни компромиси при разговорите между главния преговарящ за блока Мишел Барния и неговия колега за Кралството Дейвид Фрост, посочват запознатите лица в Брюксел. 

Също така Барние може да свика допълнителен кръг от преговори, което обаче би могло да затрудни постигането на сделка преди крайния срок, обявен от британския премиер Борис Джонсън в средата на октомври. 

Рискът от Brexit без сделка 

Възможно е двете страни все пак да не успеят да постигнат сделка. Ако Великобритания се оттегли от единния пазар на ЕС в края на годината, без да има сключено търговско споразумение, това може да остави бизнеса изправен пред предизвикателствата по отношение на цените и завръщането на митата и квотите. 

Двете основни пречки пред споразумението остават да се реши кои от правилата на ЕС за правителствена помощ Великобритания ще трябва да следва след края на преходния период, както и по отношение на достъпа за риболов в британските води.