Великобритания подписа първото си търговско споразумение след Brexit с Япония

Лондон и Токио сключиха споразумение за свободна търговия на стойност 15.2 млрд паунда

12:48 | 11 септември 2020
Обновен: 17:51 | 11 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Великобритания подписа първото си търговско споразумение след Brexit с Япония

Високопоставени длъжностни лица в Лондон и Токио потвърдиха подписването на историческо спразумение за търговия. Лиз Тръс, британският министър на търговията, проведе видеоконференция със своя японския колега Тошимитсу Мотеги в петък сутрин. Британското министерство на търговията потвърди информацията, че Великобратания е подписала първото си търговско споразумение след Brexit в петък, съобщава Daily Express.

В изявлението на търговското министерство се посочва, че "Великобритания е сключила споразумение за свободна търговия с Япония, което е първото по рода си за Обединеното кралство като независима търговска нация и ще увеличи търговията с Япония с около 15.2 млрд. паунда".

Британо-японското всеобхватно споразумение за икономическо партньорство е принципно съгласие, сключено между търговските министри на двете страни днес (11 септември, петък) по време на видео разговор.

"Споразумението е съобразено с британската икономика и предоставя допълнителни ползи, придаващи на британските компании конкурентно предимство в сферата на износ в Япония", коментират от правителство. Целта му е да спомогне за създаването на работни места и да насърчи икономическия растеж във Великобратния.

Лиз Тръс обяви новината покрай сделката с пост в Twitter и я определи като голяма стъпка към бъдещето на Обединеното кралство. "Това е страхотна сделка за Великобратния, извън спектъра на EС-Япония, насочена в сфери като дигиталната индустрия и обмен на данни, финансови услуги, храни и напитки. Сделка с британска форма, която задоволява интересите на цялата страната", обясни тя.  

Британското правителство заяви в официално изявление, че споразумението за свободна търговия ще причини сериозен тласък на икономиката на Великобритания.

"Британските бизнеси ще спечелят от безмитната търговия на 99% от износа към Япония. Наш анализ посочва, че сделка с Япония ще причини икономически тласък на стойност 1.5 млрд паунда и ще увеличи заплатите на служители с 800 млн. паунда в дългосрочен аспект", стана ясно още от изявление на правителството.

Промишленото производство, хранителния сектор, както и технолочния, са индустриите, които ще спечелят от сделката с Япония.

Британо-японското всеобхватно споразумение за икономическо партньорство идва ден след като преговорите с Брюксел достигнаха критична точка и след като премиерът Джонсън обеща да продължи с плановете си за договора за вътрешна търговия, целящ премахване на ключови аспекти от споразумението по излизане. 

Британският паунд се търгува около 1,28 долара в петък и е напът да отчете 3,5% седмичен спад, който би бил най-големият от март. Загубите дойдоха на фона на нарастващата загриженост относно Brexit без сделка, след като ЕС заплаши с съдебни искове за нарушаване на договора за Brexit в Обединеното кралство, но правителството на премиера Борис Джонсън обеща да продължи с проектозакон. Британското правителство заявява, че е ангажирано с договора и че предложеният закон, който има приоритет в частите от споразумението, изяснява неяснотите. 

Що се отнася до икономическия фронт, последните данни показват, че британската икономика продължава да се възстановява от коронавирусната криза през юли, подпомогната от по-нататъшното премахване на ограниченията, но с по-бавни темпове.