Автопроизводители в Европа се готвят за двойния удар от Covid-19 и Brexit без сделка

Липсата на търговско споразумение между Великобритания и ЕС може да струва на индустрията 100 млрд. паунда до 2025 г.

22:06 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британските и европейски автомобилни производители предупреждават, че Brexit без сделка може да струва 100 милиарда паунда на индустрията в следващите пет години на фона на вече причинените тежки загуби от коронавирусната криза, съобщава BBC. 

Писмо, подписано от 23 търговски групи в Европа, призовава правителството на Великобритания да постигне споразумение с Европейския съюз, вместо да се насочи към търговия според правилата на Световната търговска организация. 

Според писмото липсата на споразумение ще доведе до “катастрофално” увеличение на митата. 

Говорител на британското правителство заяви, че то “работи здраво” за постигането на сделка. 

От Обществото на автомобилните производители и търговци (SMMT) на Великобритания посочват, че индустрията вече е понесла удар в размер на 90 милиарда паунда заради Covid-19 през тази година. 

Великобритания напусна блока на 31 януари, но ще продължи да търгува безмитно със страните от него до края на годината, като част от т.нар. “транзитен период”. Междувременно обаче нарастват опасенията, че Брюксел и Лондон няма да постигнат търговско споразумение, което да влезе в сила от началото на 2021 г. 

Според Асоциацията на европейските автомобилни производители осигуряването на търговска сделка до януари е “задължително” за компаниите в ЕС и Великобритания. 

"Мрачната картина на разрухата"

По думите на Майк Хоус, ръководител на SMMT, търговската сделка е от ключово значение, защото британската и европейската индустрия са силно интегрирани. 

“Данните чертаят мрачна картина на разрухата, която ще последва в случай на Brexit без сделка”, посочва той. Експертът добавя, че шокът от митата и други търговски бариери ще задълбочи щетите, вече причинени от глобалната пандемия и рецесията, поставяйки под риск много бизнеси и домакинства. 

Индустриални асоциации в европейските страни, включително в Германия, Франция, Ирландия, Нидерландия, Белгия, Швеция, Дания, Италия, Португалия и някои източноевропейски държави посочват, че също се опасяват от загубата на работни места в тях. 

Според правилата на СТО вносът на автомобили се облага с 10-процентни мита, които се повишават до 22% за камиони. 

Това би ударило маржовете на производителите на автомобили, а повишаването на митата ще бъде прехвърлено на потребителите, което ще повлияе на търсенето. Доставчиците на автомобили и техните продукти също ще бъдат засегнати.

Според SMMT Brexit без сделка може да доведе до загуби за 49 милиарда паунда за автопроизводителите във Великобритания и щети в размер на 52 милиарда паунда за тези в ЕС до 2025 г.