Потребителското доверие в САЩ се възстановява с най-бърз темп от над 17 години

Индексът на потребителско доверие на Conference Board се повишава до 101,8 пункта, но все още е под предкризисните нива

18:12 | 29 септември 2020
Обновен: 18:19 | 29 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Потребителскoто доверие в САЩ се възстановява през септември с най-бърз темп от над 17 години насам, но остава под предкризисните нива, съобщава Bloomberg. 

Индексът на потребителско доверие на Conference Board се повишава с 15,5 пункта - най-много от април 2003 г. насам, до 101,8 пункта спрямо ревизираните 86,3 пункта през август, сочи доклад, публикуван във вторник. Средните очаквания на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за ниво на показателя от 90 пункта през септември, като данните надминават всички прогнози. 

Показателят на групата за настоящите условия се повишава с 12,7 пункта до 98,5 пункта, докато измерителят за краткосрочните перспективи нараства със 17,4 пункта до тримесечен връх. Ръстът на индекса за очакванията е най-големият от 2009 г. насам. Индексът S&P 500 премина на положителна територия след обявяването на данните. 

Очакванията на

Очакванията на американците за икономиката и пазара на труда се подобряват. Графика: Bloomberg 

“Потребителите изразяват голям оптимизъм относно краткосрочното си финансово състояние, което може да подкрепи разходите в следващите месеци”, посочва Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

Респондентите посочват, че са по-склонни да правят големи покупки в идните месеци. Делът на анкетираните, които планират покупката на големи уреди, се повишава до 7-месечен връх от 49% спрямо отчетените месец по-рано 44%. Планиращите да закупят нова кола се увеличават до 11,8% спрямо 10,1% през август, като ръст има и при желаещите да закупят нов дом. 

Делът на респондентите, които посочват, че очакват доходите им да се повишат, се увеличава до 6-месечен връх от 17,5%, въпреки че все още е по-нискък от 22,7-процентния дял, отчетен през февруари преди удара на пандемията. Оптимизмът като цяло е движен от жителите с по-високи доходи, става ясно от доклада. 

По-големи дялове от респондентите очакват и повече работни места и по-добри бизнес условия в идните месеци. 

Потребителите, които посочват, че бизнес условията се подобряват, достигат 5-месечен връх от 18,3%. Процентът на потребителите, които посочват, че намирането на работа е трудно, се понижава от 23,5 месец по-рано до 20 - най-ниското ниво от март насам.