САЩ забраняват свалянето на ТikTok и използването на WeChat от неделя

Министърът на търговията Уилбър Рос посочи като аргумент заплаха за националната сигурност и поверителност на данните

16:38 | 18 септември 2020
Обновен: 16:45 | 18 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Тръмп заяви в петък, че ще забрани изтеглянето на китайското приложение за видео споделяне TikTok на американските потребители, както и използването на популярното в Китай приложение за съобщения и електронни разплащания WeChat поради опасения за националната сигурност и поверителността на данните. Мярката ще влезе в сила от неделя вечерта, съобщава The Wall Street Journal.

Търговският министър Уилбър Рос заяви по Fox Business Network, че министерството ще нареди пълна забрана за TikTok до 12 ноември, но допълни, че дискусиите за сделка, която ще включва защитни механизми за потребителските данни, може възстанови достъпа на американците до TikTok.

От неделя потребителите на TikTok в САЩ ще бъдат блокирани от поддръжка и актуализации, се посочва в съобщение на Министерството на търговията.

Говорител на TikTok и компанията собственик на WeChat Tencent Holdings не отговориха веднага на поискани коментари във връзка с новите правила.

Длъжностни лица от търговското министерство заявиха, че китайските приложения представляват заплаха за американците.„Всяко едно от тях събира огромни части от данни на потребители, включително мрежова активност, данни за местоположението и история на търсене“, коментират от Министерството на търговията. „Всяко приложение е активен участник в гражданско-военния синтез на Китай и е обект на задължително сътрудничество със разузнавателните служби на Китайската комунистическа партия (ККП).“

Уилбър Рос заяви, че е взел решението, след като миналия месец президентът Тръмп нареди на търговското министерство да преразгледа WeChat за опасения по националната сигурност.

„Китай е взел всякакви данни ... това се опитваме да заглушим“, коментира Рос.

От неделя ще бъде блокирано „всяко предоставяне на услуга за разпространение или поддръжка на мобилните приложения WeChat или TikTok, съставен код или актуализации на приложения чрез онлайн магазин за мобилни приложения на територията на САЩ“. Търговското министерство ще блокира и всички парични преводи чрез приложението WeChat.

В четвъртък федерален съдия изслуша аргументи от потребители на WeChat, които заведоха дело, което възпрепятства забраната. До момента няма издадено решение по казуса.

От американското министерство на правосъдието заявиха, че правителството няма да предприема правни действия срещу лица, които използват WeChat „за предаване на лична или бизнес информация между потребителите“. Но така и не беше уточнено кои конкретни дейности ще бъдат забранени.

WeChat обединява социални медии, текстови съобщения, мобилни плащания, корпоративен маркетинг и други функции в едно приложение. Докато потребителите на WeChat са предимно на територията на Китай, приложението е оправна точка в търговската война между двете най-големи икономики. То се използва  от чужденци с професионални или лични връзки в Китай.

WeChat и вътрешното му приложение Weixin имат общо около 1,21 милиарда активни потребители. През август ръководителите на Tencent се опитаха да поставят ясна граница между двете приложения пред инвеститорите и да успокоят страховете им. Американските операции на компанията генерират по-малко от 2% от общите й приходи, заяви през август изпълнителният директор на Tencent.