Туризмът във Флорида няма да се възстанови поне три години

Безработицата достигна 50-годишен връх по време на пика на съкращенията в бранша

22:34 | 16 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Туристическата индустрия във Флорида няма да се възстанови от коронакризата поне три години, казва главният икономист на щата Ейми Бейкър. Туризмът в „Слънчевия щат“ няма да достигне нивото преди пандемията най-рано една година след намирането на ваксината, а Бейкър не очаква това да се случи до две години, пише изданието Abouttravel.

"Това ще бъде най-бавно възстановяващият се сектор, който имаме",  заяви икономистът пред депутатите в столицата Талахаси.

Бейкър представи дългосрочната финансова перспектива на щата, която се използва при определянето на местния бюджет. Презентацията показа, че безработицата достига 50-годишен връх по време на пика на съкращения в туристическата индустрия през април и че данъчните приходи ще спаднат с най-малко 3,4 млрд. долара тази година.

Туризмът във Флорида отчита загуба от 68% на годишна база през второто тримесечие на 2020 г. Спадът ясно изрази силната зависимост на Флорида от сектора.

„Винаги сме казвали, че туризмът и чувствителността на нашата икономика към него е основна грижа и потенциален риск, ако нещо се случи“, спомена още Бейкър.

Според нея с разпространението на коронавируса Флорида вероятно ще се сблъска с най-лошото по отношение на този риск. Губернаторът Рон ДеСантис от дни пътува из щата, популяризирайки нова туристическа кампания, насочена към местните пътувания в рамките на Флорида.

Така или иначе в САЩ липсва централна федерална стратегия, която да налага основни мерки около коронавируса, които да се спазват от всички, писа още преди време Йоана Рот за Die Zeit. По думите на експерти важен фактор за овладяване на пандемията е бързата и всеобхвата наличност и снабдяване с тестове за Covid-19.

Флорида е едно от най-големите огнища на коронавируса в САЩ. Там са потвърдени 668 838 случая на заразени към сряда. 12 786 души са починали в резултат на вируса, сочат последните данни на New York Times. През последните седем дни са установени 18 754 нови заразени.